Д. Карић: Улазак Србије на тржиште Белорусије значи и улазак на евроазијско економско тржиште

0
2994

Говоримо о резултатима дводневне посете председника Србије Александра Вучића и делегације Србије Белорусији. Оцењено је да би трговинска размена требало да буде већа од тренутних 143 милиона долара, а Драгомир Карић председник Парламентарне групе пријатељства Србије и Белорусије каже, да су бројне Белоруске заинтересоване за улагања у Србију. Он је био и члан српске делегације.

Драгомир Карић почасни конзул Белорусије у Србији, изјавио је за новости дана Радио Београда И, да је посета српске делегације коју је предводио председник Александар Вучић била значајна, не само због олимпијских и европских игара, него и због части која је указана српској делегацији.

Разговори који су почели су били врло корисни за обе државе и за Србију и за Белорусију, ако се има увиду да је некада размена пре само неких 7 година између Белорусије и Србије била 4 милиона, да јето сада близу 500 милиона долара онда то све говори. Покренути су многи разговори за многе нове пројекте, за улагања, истакнуто је да врло успешно у Белорусији ради 20 српских компанија. Нормално лидер међу њима је компанија БК гроуп, истакнуто је и да белоруске компаније које су заинтересоване за инвестирање и приватизацију неких неприватизованих компанија у Србији су добродошле.

Драгомир Карић каже, да је сарадња између Србије и Белорусије могућа и у области културе, религиозног туризма и многим другим областима.

Разговарано је и о многим великим пројектима који могу да се заједнички раде као то је Африка,Азија. У врло високом извозном правцу је војно техничка сарадња, где је истакнута недавнапосета министра одбране Белорусије којег је примио наш председник Александар Вучић. Нормално како је истакао Александар Лукашенко сви бизнисмени из Србије су добродошли.

Према Карићевим речима улазак Србије на тржиште Белорусије значи и улазак на евроазијско економско тржиште.

Где практично тргујете са Белорусијом, Русијом, Казахтаном, Киргистаном, Јерменијом, ускоро ћесе том савезу придружити и друге државе. Из Белорусије су сретни за своје тракторе, тролејбусе, аутобусе, сву своју робу коју пласирамо на српско тржиште они у ствари практично то раде не смо за Србију, ту су обухваћене и друге републике бивше Југославије, посебно Република Српска где смоимали прилике да сретнемо господина Додика, председника Председништва Босне и Херцеговине.

Драгомир Карић је најавио узвратну посету председника Белорусије Лукашенка Србији крајем септембра или почетком октобра. Пре ње би према Карићевим речима требало да се припреми низнових споразума економске и друге сарадње

Белоруски домаћини су учинили све да покажу поштовање према територијалном интегритету Србије,рекао је председник Александар Вучић али додаје да је изостанак са свечаности била његова дужност.

– Свему другом сам присуствовао Лукашенко је био толико фер, толико је био коректан. Он је водиорачуна о тим заставама. Наравно да није Карић крив за заставу, нити је то његов објекат он је само то градио, али су они водили рачуна где год су могли, где год није била инспекција Међународног олимпијског комитета, ту није било никаквог Косова. Тачију нису дали да уђе у ложу него су га сместили не знам ни ја где у потпалубље. Људи су водили рачуна о нама на сваки начин. Жао ми јешто сам можда разочарао белоруског домаћина, нисам имао избора.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име