ЦИРСД промовисао књигу Нила Фергусона *ФОТО/ВИДЕО

0
2152

Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) организовао је представљање српског издања светског бестселера „Кисинџер: 1923-1968: Идеалиста“, у присуству аутора, прослављеног британског историчара Нила Фергусона.

Разговор са аутором водио је председник ЦИРСД-а Вук Јеремић, а први део био је посвећен питању генезе настанка књиге, као и улоге Хенрија Кисинџера у Хладном рату и светској политици у другој половини 20. века.

Нил Фергусон је подвукао да је Хенри Кисинџер комплексна историјска фигура, која је често била једнострано представљана. „Младост и први политички постулати били су му прожети идеализмом, док је касније у конципирању и вођењу америчке спољне политике осцилирао између идеализма и реализма, као што је то често случај са већином америчких лидера“, истакао је Фергусон. Аутор је даље објаснио основну идеју Кисинџера о светском поретку и балансу снага у међународним односима.
IMG_8118
Други део разговора био је посвећен савременим темама, од предстојећег референдума у Британији о останку или напуштању ЕУ, до прогнозе и импликација резултата америчких председничких избора.

Фергусон је предвидео врло тесан изборни резултат у Америци и на крају победу Доналда Трампа, будући да се „свет налази у вртлогу врло снажног и раширеног популистичког таласа“. Такође је прогнозирао неизвестан исход референдума у Британији „а у случају изласка из ЕУ Британију очекује нестабилност на финансијском тржишту“.

Фергусон је означио Блиски исток као савремено светско буре барута, услед слабљења утицаја и интереса великих сила на овом простору, лоше економске ситуације и буђења етничких и верских фрикција.

„До недавно Србија је била означена као дежурни кривац у међународним односима, али заслужује да се данас на њу гледа новим очима у Европи и Америци“, рекао је на крају Фергусон.

Представљају српског издања књиге „Кисинџер: 1923-1968: Идеалиста“, присуствовало је више стотина гостију, међу којима су биле истакнуте јавне личности, дипломате, професори и студенти, као и бројни представници медија.IMG_8131

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име