CIRSD promovisao knjigu Nila Fergusona *FOTO/VIDEO

0
1996

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao je predstavljanje srpskog izdanja svetskog bestselera „Kisindžer: 1923-1968: Idealista“, u prisustvu autora, proslavljenog britanskog istoričara Nila Fergusona.

Razgovor sa autorom vodio je predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, a prvi deo bio je posvećen pitanju geneze nastanka knjige, kao i uloge Henrija Kisindžera u Hladnom ratu i svetskoj politici u drugoj polovini 20. veka.

Nil Ferguson je podvukao da je Henri Kisindžer kompleksna istorijska figura, koja je često bila jednostrano predstavljana. „Mladost i prvi politički postulati bili su mu prožeti idealizmom, dok je kasnije u koncipiranju i vođenju američke spoljne politike oscilirao između idealizma i realizma, kao što je to često slučaj sa većinom američkih lidera“, istakao je Ferguson. Autor je dalje objasnio osnovnu ideju Kisindžera o svetskom poretku i balansu snaga u međunarodnim odnosima.
IMG_8118
Drugi deo razgovora bio je posvećen savremenim temama, od predstojećeg referenduma u Britaniji o ostanku ili napuštanju EU, do prognoze i implikacija rezultata američkih predsedničkih izbora.

Ferguson je predvideo vrlo tesan izborni rezultat u Americi i na kraju pobedu Donalda Trampa, budući da se „svet nalazi u vrtlogu vrlo snažnog i raširenog populističkog talasa“. Takođe je prognozirao neizvestan ishod referenduma u Britaniji „a u slučaju izlaska iz EU Britaniju očekuje nestabilnost na finansijskom tržištu“.

Ferguson je označio Bliski istok kao savremeno svetsko bure baruta, usled slabljenja uticaja i interesa velikih sila na ovom prostoru, loše ekonomske situacije i buđenja etničkih i verskih frikcija.

„Do nedavno Srbija je bila označena kao dežurni krivac u međunarodnim odnosima, ali zaslužuje da se danas na nju gleda novim očima u Evropi i Americi“, rekao je na kraju Ferguson.

Predstavljaju srpskog izdanja knjige „Kisindžer: 1923-1968: Idealista“, prisustvovalo je više stotina gostiju, među kojima su bile istaknute javne ličnosti, diplomate, profesori i studenti, kao i brojni predstavnici medija.IMG_8131

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime