Буџет града за бољи живот Београђана

0
3195

Одборници Скупштине града Београда разматрали су на данашњој седници предлог одлуке о буџету за наредну годину, који у укупном обиму износи око 123 милијарде динара.

Буџет Града Београда за 2019. годину резултат је политике која се спроводи последње четири и по године, политике одговорног понашања према грађанима Београда. То је буџет који је реалан, уравнотежен и развојни, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у уводном излагању на седници Скупштине града.

Активно учешће у расправи узели су одборници др Оливера Карић Недељковић и магистар Симон Д. Карић у име Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК. Покрет учешћем у градској власти се залаже за бољи живот грађана престонице.

Ово је први пут у историји да буџет прелази милијарду евра, па ће стога бити распоређен тако да задовољи све његове кориснике.

Биће избалансиран, довољно развојни, али и социјално одговоран. Најављено је и ново издвајање за породиље – једнократна новчана помоћ од 50.000 динара за близанце.

Планом буџета предвиђено је више новца за општине.Са 10,1 милијарде, колико су имале ове године, предвиђено је готово 13 милијарди динара за 2019. за општине.

Такође, више од 18,5 милијарди динара предвиђено је за опремање комуналне инфраструктуре, за изградњу нових путева, канализационе, водоводне, топловодне мреже.

Према плану градске касе, биће новца и за изградњу два нова дома здравља и фискултурних сала у Основним школама.
Буџет ће бити избалансиран, а ниво социјалних услуга и давања остаје на високом нивоу, а чак се и повећава.

Дефицит за наредну годину остаје у оквирима предвиђеним законом, до 10 одсто, и износиће 9,5 процената.

Уступљени приходи буџета града планирани су у износу нешто вишем од 46 милијарди динара, што је за 2,1 одсто више од процене остварења тих прихода за 2018. годину.

Најзначајније повећање прихода је планирано од прихода од пореза на доходак грађана, у износу од близу 40 милијарди динара.

То је за 3,5 одсто више у односу на процену остварења тог прихода у 2018. години, што је, истичу у граду, резултат повећања запослености и раста зарада у Београду.

Очекује се и већа добит јавних предузећа која ће бити уплаћена у градски буџет наредне године, и то 5,6 милијарди динара, што је за 100 милиона динара више него у 2018. години.

Буџет града и даље оптерећују кредити претходне власти, па ће, како кажу, у наредној години укупни издаци за отплату главнице и камата износити око 4,7 милијарди динара и чине 4,36 одсто расхода буџета за 2019. годину.

Улагање у културу износиће нешто више од пет милијарди динара, а у саобраћајну инфраструктуру и организацију саобраћаја 39,25 милијарди динара.

Предвиђена су већа улагања у здравствену заштиту за 74,58 одсто, а у пољопривреду за 2,24 одсто.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име