Budžet grada za bolji život Beograđana

0
2845

Odbornici Skupštine grada Beograda razmatrali su na današnjoj sednici predlog odluke o budžetu za narednu godinu, koji u ukupnom obimu iznosi oko 123 milijarde dinara.

Budžet Grada Beograda za 2019. godinu rezultat je politike koja se sprovodi poslednje četiri i po godine, politike odgovornog ponašanja prema građanima Beograda. To je budžet koji je realan, uravnotežen i razvojni, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić u uvodnom izlaganju na sednici Skupštine grada.

Aktivno učešće u raspravi uzeli su odbornici dr Olivera Karić Nedeljković i magistar Simon D. Karić u ime Pokreta SNAGA SRBIJE-BK. Pokret učešćem u gradskoj vlasti se zalaže za bolji život građana prestonice.

Ovo je prvi put u istoriji da budžet prelazi milijardu evra, pa će stoga biti raspoređen tako da zadovolji sve njegove korisnike.

Biće izbalansiran, dovoljno razvojni, ali i socijalno odgovoran. Najavljeno je i novo izdvajanje za porodilje – jednokratna novčana pomoć od 50.000 dinara za blizance.

Planom budžeta predviđeno je više novca za opštine.Sa 10,1 milijarde, koliko su imale ove godine, predviđeno je gotovo 13 milijardi dinara za 2019. za opštine.

Takođe, više od 18,5 milijardi dinara predviđeno je za opremanje komunalne infrastrukture, za izgradnju novih puteva, kanalizacione, vodovodne, toplovodne mreže.

Prema planu gradske kase, biće novca i za izgradnju dva nova doma zdravlja i fiskulturnih sala u Osnovnim školama.
Budžet će biti izbalansiran, a nivo socijalnih usluga i davanja ostaje na visokom nivou, a čak se i povećava.

Deficit za narednu godinu ostaje u okvirima predviđenim zakonom, do 10 odsto, i iznosiće 9,5 procenata.

Ustupljeni prihodi budžeta grada planirani su u iznosu nešto višem od 46 milijardi dinara, što je za 2,1 odsto više od procene ostvarenja tih prihoda za 2018. godinu.

Najznačajnije povećanje prihoda je planirano od prihoda od poreza na dohodak građana, u iznosu od blizu 40 milijardi dinara.

To je za 3,5 odsto više u odnosu na procenu ostvarenja tog prihoda u 2018. godini, što je, ističu u gradu, rezultat povećanja zaposlenosti i rasta zarada u Beogradu.

Očekuje se i veća dobit javnih preduzeća koja će biti uplaćena u gradski budžet naredne godine, i to 5,6 milijardi dinara, što je za 100 miliona dinara više nego u 2018. godini.

Budžet grada i dalje opterećuju krediti prethodne vlasti, pa će, kako kažu, u narednoj godini ukupni izdaci za otplatu glavnice i kamata iznositi oko 4,7 milijardi dinara i čine 4,36 odsto rashoda budžeta za 2019. godinu.

Ulaganje u kulturu iznosiće nešto više od pet milijardi dinara, a u saobraćajnu infrastrukturu i organizaciju saobraćaja 39,25 milijardi dinara.

Predviđena su veća ulaganja u zdravstvenu zaštitu za 74,58 odsto, a u poljoprivredu za 2,24 odsto.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime