Bratstvo zapečaćeno zajedničkom borbom za slobodu

0
2206

Njegovo Visokopreosveštensvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je u beogradkoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila pomen srpskim i ruskim vojnicima postradalim u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata.

Posle pomena, uz zvuke crkvenih zvona povorka se, na čelu sa Njegovm Svetošću Patrijarhom srpskim g. Irinejem, uputila u Kalemegdansku tvrđavu, gde je održana svečana ceremonija otkrivanja i osveštanja spomen-obeležja u čast ruskih i srpskih vojnika koji su u toku Prvog svetskog rata branili Beograd kod Kalemegdana.

Posle intoniranja nacionalnih himni Srbije i Ruske Federacije, spomenik palim junacima otkrili su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Fonda Andrej Prvozvani i predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunjin.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, uz sasluženje Preosvećenog Episkopa kronštatskog g. Nazarija, vikara Mitropolita sanktpetersburškog i nastojatelja Svetotrojicke lavre, i svštenstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, osveštao spomenik koji je izrađen krstolikog oblika na kome je izobražen lik Svetog velikomučenika Georgija Pobedonosca.Spomen-obeležje, koje govori o vezi bratskih naroda Rusije i Srbije a podseća na zajedničke ratne podvige, izradila je grupa autora pod rukovodstvom narodnog umetnika i redovnog člana Ruske akademije umetnosti A.S.Čarkina i arhitekte J.M. Pavlova na stvaralačkoj i proizvodnoj osnovi Saveza umetnika Sankt Peterburga. Ovom prilikom patrijah Irinej je zablagodario Gospodu što će osvećeni spomenik – živonosni krst krasiti beogradski Kalemegdan o u znak sećanja na najbolje sinove srpskog i ruskog naroda koji su svoje živote položoli u odbrani srpske prestonice. -Ne smemo zaboraviti velike žrtve junaka koji su živote dali za najveće ljudske vrednosti i slobodu, istakao je patrijarh Irinej i dodao:

-Ovaj spomenik će nas uvek i svagda podsećati i opominjati na veliku žrtvu i ljubav prema slobodi i Otečestvu srpskom, koju su iskazali hrabri ruski i srpski vojnici.

Vence na spomenik položili su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, u ime Centra nacionalne slave Vladimir Jakunjin, u ime Vojske Srbije načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i gradonačelnik Beograda g. Siniša Mali.

Prisutnim zvanicama, predstavnicima Ruske Federacije i učesnicima Međunarodne konferencije o Prvom svetskom ratu obratio se predsednik Republike Srbije g. Tomislav Nikolić poručivši da je bratstvo srpskog i ruskog naroda zapečaćeno zajedničkom borbom za slobodu.

Predsednik Nikolić je zahvalio je ruskom Fondu Sveti Andrej Prvozvani i Međunarodnom društvenom fondu „Centar nacionalne slave“ koji su Beograđanima darivali ovaj jedinstveni spomenik. – Život je najveća svetinja. Ali ne svakakav, već onaj koji se ne provodi savijajući se pod težinom ropskih lanaca, samo život u slobodi. Zato danas odajemo počast ruskim i srpskim junacima koji su branili Beograd i koji su svojim životima napravili među i bedem između roba i slobodnog čoveka. Ovaj spomenik i nije drugo do kamen međaš kojim danas iskazujemo poštovanje za nesebičnu žrtvu i zahvalnost za naše živote u slobodi. Pred ovim spomenikom sećamo se kako je Veliki rat, pre 100 godina, stavljao na ispit bratstvo naša dva naroda, pa i svih slovenskih naroda – to je veliki čas istorije koji se kao nauk prijateljstva i uzvišene žrtve prenosi sa generacije na generaciju, rekao je predsednik Srbije. Predsednik je istakao da bi pristankom na austrougarski ultimatum Srbija izgubila i čast, i dostojanstvo, i nacionalnu samostalnost i slobodu. I opet bi, na kraju, bilo rata. Za rat nismo bili spremni, ali smo uvek spremni da branimo i čast, i dostojanstvo, i nacionalnu samostalnost i slobodu. Predsednik Nikolić je podsetio punu na političku i veliku vojnu, materijalnu i finansijsku podršku koju je Rusija u tim teškim trenucima pružila Srbiji. -Nepunih mesec dana po objavi rata, iz Rusije u Srbiju stigao je prvi minsko-torpedni odred kojim je komandovao Vasilij Apolonovič Grigorenko. Za njim je pristiglo još nekoliko odreda. Od Šapca do Kladova borile su se junački dve ruske topovske baterije, četrdeset artiljeraca i četiri oficira, sa austrougarskim brodovima na Savi i Dunavu, kao da se bore na Nevi, Volgi, Donu, rekao je Nikolić i dodao da su Rusi braneći Beograd 1915. godine, herojski položili svoje živote i da danas počivaju u zajedničkoj grobnici Ruske slave na beogradskom Novom groblju. Neka im je večna slava. Večnaja pamjat gerojam!

Okupljenima su se obratili i g. Vladimir Jakunjin, ambasador Ruske Federacije g. Aleksandar Čepurin i gradonačelnik Beograda g. Siniša Mali, koji su u svojim nadahnutim govorima podsetili na našu odgovornost da herojska dela naših predaka ostanu u pamćenju naših potomaka. Najavljeno je i da će Beograd ove godine dobiti i spomenik posvećen caru Nikolaju Drugom što će biti još jedan znak zahvalnosti velikom prijatelju Srbije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime