Дан после короне (1)
Богољуб Карић: ТРАМПУ ДАТИ НОБЕЛА ЗА МИР

0
2787

Проћи ће и корона. Одаћемо почаст преминулима и њиховим породицама. Онда ћемо видети нови свет пред очима. Док гледамо страшне сцене широм планете, иза сцене се одвија невидљиви рат. Како за респираторе, тако и за будућу економску и политичку превласт.

Мој пријатељ Доналд Трамп више не крије да је постао ратни председник. – Ово је рат другачији од свих. Ратујемо против грозног и невидљивог непријатеља – рекао је председник Америке. Није мислио само на вирус, већ на дан после короне. Дошао је Трамп као месија, створио нова радна места, невиђено поправио и уздигао економију. Схватио је да се бизнис не води напалм бомбама, већ стратешким партнерством са Русијом, Кином, Индијом и Европом.

У свом историјском говору рекао је да се, гледајући нашу велику и величанствену планету, истина сада јасно види: Ако желите слободу, поносите се својом земљом! Ако желите демократију, држите се суверенитета! Ако желите мир, волите своју нацију! Будућност не припада глобалистима! Будућност припада патриотама!

Са огромним задовољством слушам ове поруке председника Трампа јер је то фантастичан, стратешки заокрет у спољној политици Америке. За разлику од Обаме, који је прво добио Нобелову награду за мир, а онда почео да изазива ратове по целом свету, Трамп чини потпуно супротно. Зауставио је све ратове, од Сирије, Ирака, Авганистана, и окренуо се патриотизму, породици, хришћанству, отварању нових радних места и оживљавању славних фабрика.

Зато предлажем да Трамп добије Нобелову награду за мир јер Америку враћа себи и својим вредностима, због којих смо ми, у Пећи, као деца сањали амерички сан! Види Трамп да су сотоне почеле да станују у хришћанству, да Американци више воде бригу о својим кућним љубимцима него о деци рођеној.

Некада су велика породица и деца била стуб хришћанске Америке, а сада су идеали постали похлепа, себичлук, дрога. Као да је сам Бог послао Трампа у Белу кућу да заустави катастрофу у својој земљи, и да Америци и целом свету донесе слободу и мир. Види добро Трамп оно што се дешава у Кини и Русији. Си Ђинпинг и Владимир Путин као велики светски лидери, показују социјалну бригу према сиромашнима.

Таква политика је показала шта значе ред, дисциплина, солидарност и хуманост. Зауставили су епидемију, али своје врхунско знање и бриљантне докторе и научнике нису посакривали, већ су помоћ и искуство у борби против ове пошасти понудили целом свету. Кинески и руски транспортни авиони доносе помоћ Италији и Шпанији са својим најбољим стручњацима, док се ЕУ показала немоћна, подељена и посвађана. Одавно говорим да је дошло време да политичари не буду робови крупног капитала, већ да се окрену народу.

Зато се пред читавим човечанством налазе две слике новог света. Један је онај који предлажу председници Трамп, Си и Путин. То је свет хуманости у којем ће сви људи имати здравствене књижице и где ће сви бити лечени једнако. То је свет у којем милиони грађана неће страховати да ће их уништити хипотеке и да ће постати бескућници. То је нова глобализација, али заснована на солидарности и заједништву. Земље ће бити самосталне и независне, али ће велике силе Америка, Русија, Европа, Кина, Индија, са искуством које су преживеле са невидљивим непријатељем, улагати много више у науку, образовање и здравство, у докторе, инжењере и професоре, уместо да милијарде улажу у нуклеарно оружје.

Чланице Савета безбедности УН имају историјску шансу. Морају да седну за сто, да се договоре и да почну да улажу у мир, а не у рат! Имамо и други избор. Пандемија короне је невиђена опомена шта може да задеси човечанство. Одрођени, гледамо месецима како људи стоје као замрзнути. Хоћемо ли да бирамо такав живот?

Текст можете прочитати и на страници дневног листа „БЛИЦ“ кликни на линк https://www.blic.rs/vesti/drustvo/bogoljub-karic-trampu-dati-nobela-za-mir/c5b80ms

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име