Богољуб Карић поручио: Највећи патриотизам је отворити и једно радно место! Отворен 17. Економски самит Србије

0
2188

У Београду почео дводневни 17.Економски самит Србије.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је данас отварајући 17. Економски самит Србије у хотелу Метропол у Београду, да је данас Србија много другачија него пре четири године и да има здраве основе за одржив, динамичан привредни раст чије ће ефекте грађани осетити у својим новчаницима.

Дводневни економски самит под називом „Мапа пута ка унапређењу конкурентности“, окупио је у Београду велики број званичника из региона, представнике међународне заједнице, дипломате, експерте, успешне бизнисмене, који су говорили о привреди Србије и приступању Србије Европској унији.

Ана Брнабић је на Самиту, рекла да је ова Влада, настављајући политику претходне, која је започела тешке реформе које су биле неопходне, смањила јавни дуг, увела фискалну дисциплину и консолидовала јавне финансије. Јавни дуг, како је навела, смањен је у овој години за осам одсто БДП-а, те је додатно остварен и буџетски суфицит, крајем септембра, у висини од 66 милијарди динара.

„У овој години до данас остварен је раст спољнотрговинске размене за преко 13 одсто, извоз је порастао за нешто више од 13 одсто, а незапосленост смањена за 5,5 одсто. Имамо раст страних инвестиција и уверена сам да ћемо успети да до краја године имамо раст од близу 13 одсто“, објаснила је Брнабићева.

Изразила је посебно задовољство што је договором између синдиката и послодаваца повећана минимална цена рада за десет одсто, са 130 на 143 динара, што је, како је констатовала, веома значајно за 350.000 запослених који примају минималац у Србији.

„Успех ове и претходне владе у Србији, која је покренула тешке реформе фискалне консолидације, осетиће грађани у свом новчанику. Створили смо услове за трајно повећање пензија, као и за повећање плата великог броја запослених у јавном сектору, који су и поднели највећи терет штедње“, указала је Брнабићева.

Подсетила је да ће пензионери до краја године добити једнократну помоћ у износу од 5.000 динара, а од јануара и повећање пензија за, како је рекла невероватних и важних пет одсто, па ће 90 одсто пензионера имати веће пензије него што су имали пре увођења мера фискалне консолидације.

 

Такође је рекла да ће плате великом броју запослених у јавном сектору бити веће за десет одсто, а у фокусу ће бити просвета и здравство, те и безбедност и одбрана у складу са временима у којима живимо и опасностима који прете.

Договорено је, како је рекла, да ће повећање од пет одсто добити и запослени у државној управи и на „локалу“, како би били охрабрени да боље раде у будућности.

Указала је да морамо да се окренемо одрживом расту, а фокус Владе је на дигитализацији и образовању.

„Ако успешно спроведемо реформе у ове две важне области, бићемо важан корак ближе ономе што желимо да постигнемо, да преведемо нашу економију, од економије засноване на инвестицијама, до економије засноване на иновацијама. То ће обезбедити веће плате за грађане, бржи привредни раст, веће ослањање на сопствене ресурсе, па онда и смањивање и заустављање одлива мозгова“, истакла је Брнабићева додајући да је одлив мозгова велики проблем са којим се суочавамо деценијама.

Према њеним речима, пуно је посла пред Владом у унапређењу јавне управе како би била у служби грађана, али и у области владавине права ради обезбеђивања ефикаснијег судства, борбе против корупције, спровођења уговора.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић истакла је да је сада стратешки интерес Владе Србије реконструкција железнице и ревитализација железничких пруга.

Михајловићева је навела да се очекује почетак разговора о комерцијалном кредиту са Европском инвестиционом банком за ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина. „Можемо још много да урадимо у инфраструктури“, рекла је Михајловићева и додала да је инфраструктура један од главних фактора када се говори о подизању конкурентности Србије.

Гостима на Самиту обратио се и Богољуб Карић, председник БК групе и председник Удружења индустријалаца Србије, који је истакао да само од нас зависи да ли ћемо да искористимо прилику која се ретко указује и пласирамо наше производе на велика светска тржишта.

„Захваљујући политици председника Републике Србије Александра Вучића, после више деценија, Србија није последња у европској чекаоници, већ су јој широм отворене капије Вашингтона, Москве, Брисела и Пекинга. Само од нас зависи хоћемо ли да искористимо прилику која се ретко указује и пласирамо наше производе на ова огромна тржишта. До јуче је Србија била земља на коју нико није рачунао, а данас смо постали пријатељи највећим светским силама и на Истоку и на Западу. Србија више није последњи вагон у који треба да ускочимо већ локомотива која вуче читав регионални воз ка европској породици. Највеће светске компаније данас инвестирају у Србију, јер Београд води политику мозгом, а не пушкама“, истакао је Богољуб Карић, председник БК групе и председник Удружења индустријалаца Србије.

Он је нагласио да Србија има ванредно талентоване пословне људе и није случајно да се највеће фабрике света отварају баш овде.

„Наш народ је вредан, поштен и поштован не само у Србији, већ и широм света. Када разговарам са њима они се слажу са мојом животном филозофијом, Србија жели да ради, да гради и да рађа. Ово је свето тројство модерне Србије и налазимо се пред историјском шансом да за пет година потпуно искоренимо незапосленост, а да просечне плате до 2025.године достигну 1.000 евра. Да би се остварила ова, само на први поглед једноставна формула, улога нас пословних људи је огромна, можда и кључна, јер ми постављамо темеље, рушимо границе и градимо мостове. Зато ме толико радује да је Београд раширио руке према свима без обзира на вере, нације, историју, географију“, истиче Карић.

Председник БК Групе истакао је да се данас налазимо усред економске револуције, где свака кућа треба да постане породична фарика у којој ће радити три генерације.

„Наша највећа српска фабрика без крова, српска пољоиривреда и агроиндустрија, може да постане огромни произвођач воћа, поврћа и органске хране. Србија може да има 10 милијарда евра годишње од извоза органске хране. Читав богати свет ће чекати у реду за сваку нашу паприку, парадајз, малину, а богами и Богољубову салату“, истакао је Карић.

Он напомоиње да је неопходно подизати веру, дух и љубав према својој земљи.

„Данас је највећи патриотизам отворити и једно радно место и сваки онај који то учини за своју земљу је херој који заслужује највећа одликовања“, истакао је Карић.

Карић каже да се највеће визије заснивају на једноставности.

„Ако Холанђани зарађују милијарде евра на узгајање лала и цвећа, ако Данци владају извозом свиња у милијардама евра, а наши преци су докторирали на свињарству, убеђен сам да и Србија може достићи циљеве о којима сам говорио“, рекао је предсеник БК Групе.

Подсећајући на развој компаније Карић, Богољуб Карић је истакао да је кључ свега породична слога, која мора постатаи рецепт за свеопшти национални препород и развој.

„Искорењивањем незапослености и просечним платама од 1.000 евра, од земље из које млади и паметнин одлазе, претворићемо се у земљу у коју људи долазе. Највреднији ресурси једне земље нису ни руде, ни злато, ни дијаманти,већ образовани млади људи који чезну да се врате у своју земљу и овде, поред својих мајки и очева, раде, граде и рађају.“, закључио је Богољуб Карић

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име