Богољуб Карић из Белорусије за „Блиц“: Обнављам БК телевизију, али се још не враћам у Србију

0
2061

Са Богољубом Карићем нашли смо се на његовом градилишту у Минску у Белорусији, где гради прави град у граду – 4,7 милиона квадрата.

1Градилиште у Минску од 4,7 милиона квадрата

Енергичан је као и кад је по Србији у предизборној кампањи ишао са салатом. Расположење нагло промени једино кад га упитате кад ће да се врати у Србију. Жестоко су га, каже, казнили јер су све његове компаније у стечају и сву имовину му уништавају.

– Све продају. Продају моју кућу, а ја је купујем поново. Продају део наше фирме, а ја га купујем поново – каже Карић.

Оптужује Војислава Коштуницу и центре моћи око њега да су га натерали да побегне из земље, да су хтели и да га ликвидирају.

За оптужницу каже да је монтирана и да главни разлог обрачуна са њим види у председничким изборима 2004. године, јер је убедљиво победио владиног кандидата Маршићанина. Тада је и решио да дефинитивно уђе у политику.

2Ја верујем у Бога… И верујем у Александра Вучића

– Рекао сам Коштуници: „Ако желите да нас уништите, ја ћу онда да се бавим вашим послом. Изгледа да је ваш посао најбољи. Ништа не радите, обмањујете народ, ништа нисте створили, кријете се иза патриотизма, а све сте генерале послали у Хаг, осуђивали сте Солану, а са њим се рукујете, грлите и љубите, посебно вам одговара загрљај Карле дел Понте“.

Разговор смо зато и започели питањем: Када намеравате да се вратите у Србију?

– Одавно намеравам, али дефинитивно још није било никаквих услова за мој повратак. Преузео сам све послове брата Драгомира у Русији и земљама бившег Совјетског Савеза. Имао сам две могућности – да ме Коштуница ликвидира у његовом казамату, а онда би објавили, што се и дешавало, да сам се самоубио, или да одем из своје Србије и да са 30.000 запослених градим милионе квадрата. Вратићу се кад правда победи.

Никада нисте планирали да се појавите на суду и докажете да сте невини?

– Не, јер је то монтирани политички процес који је покренуо Коштуница, тадашњи премијер, са одређеним центрима моћи, који су одговорни грађанима за распродају и криминално уништавање националне економије и који су милионе грађана оставили на улици без коре хлеба.

3Богољуб Карић и Веселин Симоновић у Минску

Да ли сте разговарали са Војиславом Коштуницом пре тога?

– Да, са многима из владе, њихов предлог је био да 100 милиона евра исплате нама, а 100 милиона да остане држави. Инсистирао сам на јавној продаји „Мобтела“. Доводили смо купце за мобилну телефонију, највеће светске компаније, руску „Алфа групу“, британски „Водафон“. За „Мобтел“ би Србија добила не мање од три милијарде евра.

– Два пута су хтели да ме ликвидирају. Упозорили су ме домаћи и страни званичници да напустим земљу.

Циљ Коштуничине и Динкићеве кампање је био да представе јавности да сам ја уништио „Мобтел“ и да не вреди више од 200 милиона евра, а са друге стране су се договорили са контроверзним аустријским бизнисменом Мартином Шлафом да он откупи „Мобтел“ за 200 милиона, после чега би препродали „Водафону“ или другим оператерима за 1,2 милијарде евра.

План је био Коштуничин и Динкићев да на овом послу они, заједно са центрима моћи, који су уништили Србију, поделе милијарду евра. Он и људи око њега управљали су Србијом као са својом приватном државом.

4Убили би ме у Коштуницином казамату…

Јесу ли вам претили?

– Два пута су покушали да ме ликвидирају – Марковић, који живи у Франкфурту, чији је досије био прилично обогаћен са ратишта у Босни, наручен је да ме ликвидира. Захваљујући нашем обезбеђењу, специјална јединица МУП-а га је ухапсила. Био је два дана задржан у полицији и признао је да је добио 100.000 евра за моју ликвидацију. Упозорили су ме и домаћи и страни званичници да што пре напустим земљу.

Читао сам оптужницу, вас терете да сте из компаније преко везаних фирми породице Карић исисали око 60 милиона евра. Како је могуће да сте ви узели 60 милиона, а да нисте имали политичку подршку?

– То је обична напакована лаж. Једино што је БК компанија изнела из земље је око 10 милиона евра од добити за оснивача „Мобтела“ – руску компанију БК трејд. Сви други профити које је „Мобтел“ остваривао су били улагани у развој компаније.

5Велики шеф Богољуб

Да ли сте тај посао могли да завршите а да нисте имали одобрење од тадашњег председника Милошевића?

– Ми смо узели уговор од Американаца. Милошевић је био само упознат од Милорада Јакшића, директора ПТТ-а: Не може ниједна од ових великих државних компанија то да изврши, да ли ја могу то да понудим браћи Карић? Он му је одговорио: Можеш. Ми смо се састали са ГМ и договорили се да руска компанија БК трејд купи њихов уговор за два милиона долара трошка које су имали.
Тадашњи председник Јељцин дао нам је подршку да можемо да увеземо опрему у Русију, после чега смо је пребацили у Србију.

Да ли је породица Милошевић имала од тога користи?

– Не, све су то празне приче да су они рекетирали бизнисмене и тражили паре од свих. Највећи доказ је то што Мира Марковић данас живи у Москви врло скромно.

Да ли сте у контакту са њима?

– Последњи пут сам их видео када је било бомбардовање, у априлу у Београду, и више се нисмо срели. Али наши људи са њом контактирају и срећу се.

Да ли је сада помажете?

– Никакву помоћ од нас није тражила. Могу да кажем да живи од помоћи.

6Карић каже да има уговорених послова за 13 милијарди евра

Ваш брат је био јако близак са Милошевићем до последњег дана, а ви, како сте изјавили, са Миром Марковић, али и са опозиционим лидерима.

– Као оснивачи прве приватне грађевинске компаније, банке, осигуравајуће куће, универзитета и фабрике у бившем Совјетском Савезу, мој брат Драгомир је имао добре односе са председником Милошевићем. Као једна од највећих приватних компанија у Југославији имао сам коректан однос са опозиционим партијама.

Пошто је Мира Марковић била за очување Југославије, ја сам тада предложио да се њена књига објави и у Америци и у Русији.

Са свим тадашњим лидерима нових и опозиционих партија имао сам фантастичне односе – са Вуком Драшковићем, кога сматрам и пријатељем, Ђинђићем, Мићуновићем… Ја сам те партије и помагао, мада могу да вам кажем – то је све било скромно.

– Купили смо ТВ Нову јер поседује савремену опрему.

Чуо сам да сте и сада купили телевизију у Србији.

– Да, купили смо ТВ Нову јер поседује најсавременију опрему у Србији. С друге стране, БК ТВ добила је решење суда да је поништено све оно што се десило пре 10 година везано за одузимање телевизије.

Коштуничина „демократска влада“ послала је кордон полиције у маскирним униформама, а са њима је дошло 30 са фантомкама. Почели су да кидају каблове, да ваде компјутере и ломе све живо, нормално уз асистенцију полиције.

То значи да ће БК телевизија поново почети да ради?

– Да, на радост свих нас. Мислим да би рад требало да крене септембра месеца. Телевизија ће бити иста као што је то била БК ТВ, имаће своје ауторске емисије политичке и економске, какве имају Блоомберг или руски РБК.

7Од музике смо стекли скромно богатство

Да ли то значи да ће телевизија припремати ваш повратак?

– Не, нема потребе. Нисам ја принц Чарлс да ме БК телевизија дочекује. Све оно што ја желим је да се након 20 година обуставе поступци који су монтирани против мене и да се ослободи менаџмент БК групе – најпрофесионалнији у историји Југославије.

У међувремену су се промениле и владе и тужиоци и судије, а оптужница и даље стоји.

– Да. Што је најгоре, Специјално тужилаштво води истрагу већ 10 година и више.

Да ли је икада тужилаштво вас контактирало?

– То задовољство нисам имао.

Кажете да сте ви изнели само 10 милиона?

– Само 10 милиона и ни цента више. Наш новац је из Русије улазио у Србију и ми смо инвестирали. Србија је мала земља да бисмо направили неки регуларни профит.

Да ли сада инвестирате, осим у БК телевизију?

– Ми сада не инвестирамо, зато што се још увек боримо да сачувамо нашу имовину од стечајних управника које је Динкић поставио и који немилосрдно пљачкају и отимају нашу имовину. Било који

Џон Смит с улогом од 500 долара основаће фирму и биће уваженији од Србина који жели да инвестира и 500 милиона долара.

Наши људи се плаше да улажу Србију и – то је наш највећи проблем.

8 Вучић је последња нада да Србија стане на ноге

Да ли се ви плашите? Да ли ћете улагати у Србију?

– Свакако ћемо улагати с нашим партнерима из Немачке. Ја верујем у Бога и верујем у Александра Вучића, верујем да ће он као нови човек и нова нада Србије успети са својом енергијом коју не жали, са својим мозгом који има, и са својим искуством огромним успети да омогући Србима да буду своји на своме, да се не плаше ничега и да могу да раде и да стварају слободно у својој земљи. То је последња нада да Србија стане на ноге.

Таквог премијера ја не познајем, ни Цветковића, ни пре њега Коштуницу да не помињемо – то је једна ленчуга невиђена. Вучић нема довољно људи око себе који могу да га прате.

Када верујете у идеје и енергију премијера, зашто не конкуришете за изградњу Београда на води?

– Код мене је био Мухамед ал Абар, власник компаније „Емар“ која гради Београд на води, и ми смо разговарали о том пројекту, али наш је већи интерес да реализујемо пројекат „Тесла град”. Све то подразумева да решимо ове раније проблеме. Да се стави тачка на то, јер су то потврдиле ЕУ и руска Дума.

Само суд може да донесе одлуку.

Да. И ми ту никакву политичку подршку нисмо тражили ни од Вучића, ни од Николића. Постоји нормалан процес. Све те истраге су мање-више при крају и мислим да после 20 година може да се стави тачка и обустави процес.

Где су ваши рачуни сада?

– У Швајцарској, ништа нисмо променили.

ГРАД У ГРАДУ

9Радимо и иде, иде…

Колико сада градите квадрата у Белорусији?

– Данас наша компанија гради 4,7 милиона квадрата само у Минску, два милиона у Русији, Туркменистану, Казахстану. Ми смо данас компанија која има уговорено послова у вредности од 13 милијарди долара.

Ми смо највећа европска компанија. Мој циљ и Драгомиров је да БК компанија до 2020. године заокружи 20 милијарди уговорених послова. Ако то својим очима не видите, рећи ћете овај Богољуб лаже.

„ПЛАВЕ ЗВЕЗДЕ”

10Планови су да се изгради 20.000 квадрата у Србији

-Све што ми имамо је из темеља грађено. Ако узмемо „Плаве звезде“, које су прве почеле да се баве музиком на Косову и Метохији 1966. године.

Од музике смо у почетку стекли скромно богатство – сви смо направили куће и браћа и сестра у Пећи, купили смо по један стан у Београду, отворили смо 1972. године „Косово универзум“ фабрику за производњу делова за пољопривредне машине, па смо после направили пет фабрика у Пећи са по 100 радника.

Највећа корист је била када је председник Тито посетио Пећ и кад су му представили нашу породицу, аутоматски су нам била отворена сва врата.

КВАДРАТ У СРБИЈИ 380 ЕВРА

11Успомене на младост: Фотографија Пећке патријаршије

– Ми смо спремили пројекат са немачком фирмом за изградњу три фабрике у Србији: у Војводини, Нишу и у Београду. И почели би да градимо око 20.000 квадрата. Укупно би било запослено до 2020. године 12.000 људи, а градили би 360.000 квадрата годишње.

Колика би била цена квадрата?

– Квадрат би био 380 евра.

То је и премијер Вучић најављивао у једној изборној кампањи. Јесте ли га ви то саветовали?

– Не, ја га нисам саветовао. Али видим да неки појединци из опозиције то критикују и смеју се. Значи, ми то градимо данас -видећете то својим очима.

Веселин Симоновић http://www.blic.rs/vesti/politika/ekskluzivno-bogoljub-karic-iz-belorusije-za-blic-obnavljam-bk-televiziju-ali-se-jos/3mlz38p

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име