BOGOLJUB J. KARIĆ: Putin Srbiji nudi poslove od 10 MILIJARDI DOLARA!

0
2355

EKSKLUZIVNO BIZNISMEN BOGOLJUB KARIĆ IZ MOSKVE ZA INFORMER

Vučića Rusi primili kao Tita!

stampano_307_naslovna-informer-28-10Premijera i članove naše delegacije Rusi su primili na najvišem mogućem nivou * Putin je dao nalog da se maksimalno investira u Srbiju * Ako Belorusija može da izveze u Rusiju robe za 40 milijardi dolara, pa zašto mi ne bismo mogli deset milijardi?!

Lider PSS biznismen Bogoljub Karić, koji je najveći deo svog desetogodišnjeg „egzila“ proveo u Rusiji, kaže da je poseta premijera Aleksandra Vučića ovoj zemlji ogromna istorijska šansa koju nipošto ne bismo smeli da propustimo.

U intervjuu za Informer Karić naglašava da mnogi u našoj zemlji nisu ni svesni koliko Rusija u ovom trenutku može da učini za Srbiju.

– Vučića i članove naše državno-privredne delegacije Rusi su primili na najvišem mogućem nivou. Neću preterati ako kažem da su našeg premijera dočekali kao Tita! Nikada, još od socijalističkih vremena, nijedna strana delegacija nije dočekana sa ovako otvorenim namerama i ponudama… – počinje Karić telefonski razgovor sa našim urednikom.

Gospodine Kariću, da vi ipak malo ne preterujete?

– Preterujem?! Ne! Apsolutno ne! Pa, je l’ vi, moliću lepo, razumete da su premijer Vučić, naši ministri i privrednici u Moskvi razgovarali sa najvećim i najmoćnijim ruskim biznismenima, sa predstavnicima najvećih firmi iza kojih stoje stotine milijardi dolara kapitala?! Svi su oni spremni da ulože novac u Srbiju, da krenu u zajedničke poslove sa našim ljudima, da proizvode u Srbiji za potrebe ruskog tržišta. Svi oni imaju preporuku predsednika Putina da investiraju…

I ranije je bilo takvih razgovora…

1185816_3390492817169_1541893778_n– E, ovakvih nije! Kažem vam, još od Titovog vremena nije bilo ovako otvorene poslovne ponude! Ljudi, sva su nam vrata ovde otvorena! I to je velika zasluga premijera Vučića i predsednika Nikolića. Nemojte da se lažemo, bez visoke politike nema ni velikog biznisa. A sad su se stekli najbolji mogući politički uslovi i predsednik Putin će Srbiji otvoreno ponuditi poslove vredne bar deset milijardi dolara godišnje!

E sad stvarno preterujete! Pa, naš izvoz u Rusiju sada nije ni dve milijarde…

– Nije preterivanje! Posao od deset milijardi je sasvim realan, to je čak malo koliko bi moglo da se radi… Pa, je l’ vi znate da je izvoz Belorusije na tržište Ruske Federacije oko 40 milijardi dolara godišnje?! Je l’ znate da samo kompanija „Karić“ ima ugovorene poslove od 15 milijardi dolara?! Ovo je Rusija, gospodo. Ovde imate 97 federalnih jedinica, ogromno, nepregledno tržište, ovde vam je samo nebo granica. A opet kažem, Srbiji i Srbima su u Rusiji sva vrata otvorena! Ovo je verovatno jedino tržište u svetu u kome je srpski biznismen uvek u prednosti… Pazite, ako cela Srbija ne može da izveze u Rusiju robe za deset milijardi dolara, onda džaba sve naše priče!

Kažete da srpski biznismeni u Rusiji imaju prednost… Na šta tačno mislite?

– Na to da će ruski kupac uvek radije da kupi srpski nego bilo koji drugi proizvod. Oni prosto obožavaju našu hranu! Kada vide da je nešto proizvedeno u Srbiji, to im je najbolja garancija kvaliteta. Naravno, ta roba mora da ima određeni kvalitet. Nije više ovo onaj Sovjetski Savez gde je prolazilo sve i svašta. Rusi su sada zahtevni, probirljivi kupci koji znaju šta hoće i šta neće.

Pa ako je tako šta nas je do sada sprečavalo da osvojimo rusko tržište?

1157712_3390492257155_1631508580_n– Sami sebe smo sprečavali. Naši veliki biznismeni su se uglavnom bavili uvozom i pljačkaškom privatizacijom. I zato ja mislim da je sada vreme za nove mlade poslovne snage, za porodične firme koje bi se povezale sa ruskim partnerima i napravile nova biznis-čuda. Kapije Kremlja su nam otvorene, pre svega blagodareći premijeru Vučiću. Ako ovu priliku prokockamo, onda zaslužujemo da propadnemo.

Srbija je ‘mala Rusija’ ali mora u EU

Da li bi savez sa Rusijom značio prekid sa EU?

– Ne, ni slučajno. Mi moramo da blisko sarađujemo i sa Rusijom i sa EU. Pazite, Srbiju su uvek zvali ‘mala Rusija’ i to često mogu da čujem i vidim i ovde u ruskim medijima. Pa molim vas, zašto to ne bismo iskoristili?! Mi moramo da nastavimo saradnju sa našim evropskim prijateljima i da ne prekidamo integracije u EU, ali isto tako nikada ne smemo da uvedemo sankcije Rusiji. To je politika našeg premijera i ona takva mora da ostane!

Vratiću se u Srbiju kad obustave politički proces

Kada ćete se vratiti u Srbiju? Još ste na poternici…

– Vratiću se kada obustave politički proces koji se već deset godina bez ikakvih dokaza vodi protiv mene. Evo sad će deset godina, a još nisu dokazali da sam lopov. Molim vas, šta sam ja to ukrao?! I kakav sam ja to kriminalac kad je država na prodaji mog „Mobtela“ zaradila 1,8 milijardi evra. A ukupno smo, za sve vreme poslovanja, na ime poreza i doprinosa državi uplatili 2,7 milijardi evra!

Hoćete li se u Moskvi videti sa Vučićem ili nekim ministrom?

– Neću. Ja sam, nažalost, zvanično i dalje pod istragom, takoreći „lice sa poternice“. I to je, da vam kažem, velika sramota za našu državu… Ali, pomoći ću uvek koliko god i kako god mogu moju Srbiju.

Rusi su garant srpske bezbednosti

Priča se da će tokom ove posete biti ugovorena i isporuka najsavremenijeg ruskog naoružanja Srbiji.

– Ne znam vam ja to… Ne bavim se i nikad se nisam bavio naoružanjem. Ali znate šta, kad imate Ruse za prijatelje i iskrene saveznike, i nije toliko važno kakvo naoružanje imate.

Kako to mislite?

– Pogledajte primer Sirije i sve će vam biti jasno. Rusi su tamo pokazali da i sa 10.000 kilometara mogu efikasno da brane svoje saveznike i njihove interese. I nemojte da se lažemo, Rusija je danas najveći garant naše bezbednosti.

Da li vi to znate nešto što mi ne znamo?

– Ja samo znam da je Srbija, pored Belorusije, danas možda jedina evropska zemlja za koju bi Rusija učinila sve u tom nekom bezbednosnom smislu. Nije ovo više ona Jeljcinova Rusija iz 1999. godine. Ovo je moćna Putinova Rusija s kojom više nema šale i koja zna da ceni vekovna prijateljstva i savezništva.
Informer N.I. 28.10.2015.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime