Богатство је сачувати породицу

0
1187

Из књиге интервјуа Богољуба Карића „Снага Србије 2“

„Породица је тврђава, бедем за невољу, утеха, радост и мудрост. Тако је било када сам био сиромашан, тако је и сада кад имам милионе“

Важно је да нема тајни

За породицу је важно да немамо тајни и да једни с другима разговарамо, да се окупљамо и да поштујемо традицију, макар минимум минимума… Ја знам да је данас 21. век, да се све изменило, али ако не можемо увек да имамо недељни ручак, хајде да га имамо једном месечно, хајде једном годишње за славу да се сви окупимо, за свадбе и скупове где сви треба да присуствујемо, без обзира да ли се неко с неким слаже или не, да ли има неких несугласица. Постоје ситуације када морамо сви бити на окупу и јединствени.

Лако је развести се, богатство је сачувати своје

Љубав и слога су најважнији. А стуб свега су жене, почев од наше мајке Данице, у монаштву мати Ангелине, па моје Миланке, снаја Хафе, Славице и Марјане, сестре Оливере и других жена у породици. Миланка и ја се у свему договарамо. Суштина доброг брака је отвореност, искреност и да нема тајни. И са децом да нема тајни.

Нажалост, људи, кад дођу до богатства, изгубе се. Мали број њих успе да остане на земљи. Највећи број њих крене у неке новотарије, нека чуда, па зaбораве и оца и мајку, и браћу и сестре, и жене своје, нажалост. Зато је много развода бракова тих богатих и популарних личности. Лако је развести се. А напрoтив, право богатство је ако сачувате то своје што иматe, то своје срце и ту децу. Е, ту помаже вера у Бога, помаже црква и традиција.

Ако  позове неко из породице…

Управо те вредности које смо понели из Пећи ми чувамо и данас и то је наше највеће богатство. Није новац највеће богатство, него та љубав и слога и заједништво које негујемо. То је најважније. Ево како ми то чувамо: маме се труде да раде са децом и да свако дете нађе нешто у чему се остварује. Ја знам да многе породице немају ту могућност да се мајке посвете деци, јер су родитељи на послу, раде и муж и жена, можда по цео дан. Али једну ствар, која је код нас, може да се поштује: може да буде шта год, ако позове неко из породице, тог тренутка престаје све, мораш да се јавиш, да одвојиш време и да видиш о чему се ради.

Од жена све зависи

У кабинету су и албуми са фотографијама наше породице, а на зиду је Миланкина фотографија. Њена фотографија је моја икона. Ми мушкарци, Балканци, Срби, увек хоћемо да будемо у првом плану, а права истина је да су оне, наше жене, те од којих све зависи. Треба да паднемо на колена пред нашим женама, због свега кроз шта оне пролазе у свом животу. А ипак, после толике борбе да будемо равноправни, још увек су жене у другом плану. И зато ја где год могу истичем своју љубав, своју супругу.

Покварићеш и наше жене

Кад је Миланка у Пећи почела да вози кола, и моји у кући су ме питали: „Да ли ти знаш шта се прича о женама које возе кола?“ Онда су ми и пријатељи говорили: „Покварићеш и наше жене. Ти ниси свестан шта радиш“. Па онда, кад Миланка оде у хотел Метохија да попије пиће са друштвом из гимназије… То је била таква осуда. Невероватне су разлике између оног времена и данас, за педесет година.

Темељ породичног бизниса

Дуг је и трновит пут до места међу 100 најбољих светских компанија. Почели смо од породичне гараже у Пећи, где смо основали прву приватну фабрику за пољопривредне алате „Косово универзум”, до оснивања прве приватне банке, осигурања, телевизије, универзитета, грађевинске компаније и мобилне телефоније. Породичне компаније у Србији могу бити пример економског развоја земље, да млади остају запослени у Србији са својом породицом. Највеће светске економије почивају на породичним компанијама. Ми смо најбољи пример за то.

Дакле, не само да смо ударили темеље породичном бизнису у Србији, већ смо отворили врата Европе. Али, свесни смо кроз које тешкоће Србија сада пролази – од спољних и унутрашњих притисака. И излаз видимо у економском развоју, у научном развоју, у школовању на другачији начин од садашњег, у стварању услова да свако живи од свог рада а не од хуманитраних акција, јер свој на своме је остварење човека и као личности, а то је и мој сан да Србија буде земља која ће уз велику индустрију са истом пажњом развијати породични бизнис и породичне фарме.

Наследници већ укључени у послове

Наши наследници се школују и обучавају са намером да остану у породичном бизнису. Ми чинимо све да они своју будућност препознају у породичној компанији, али увек има оних који себе виде у другим областима и ми их подржавамо у њиховом избору. Наши наследници су и сада укључени у све послове БК Групе. Они стасају у достојне наследнике. И нема страха да неће бити успешни као ми сада, јер су многе њихове идеје већ уграђене и у садашње послове. А на њима је да размишљају куда ће и којим путем ићи кроз десет година, јер они боље него ми разумеју своју генерацију и све ново што мења свет, што је уосталом и законитост опстанка и развоја света. Ми смо својим наследницима обезбедили одличан темељ породичне компаније пласирајући је у топ 100 најуспешнијих на свету, на њима је да наставе да развијају компанију и воде је у бољу будућност савремених технологија и енергетске ефикасности.

Не заборављајте своје мајке

У ово време, у којем смо сведоци да се улога породице све више нарушава и самим тим и људско друштво све више разара, управо је здрава, чврста, традиционална, мајчинском љубављу и бригом натопљена породица једина нада да ће добро победити зло и да ће љубав победити мржњу. Цела животна прича наше мајке, матушке Ангелине, и историја наше велике, сложне породице, која није увек била лака ни једноставна, убеђује ме да без породице, без љубави, васпитања и традиције ни човек не може да буде Човек, да људи не могу да буду Људи.

Мајке не очекују захвалност ни награду за то што раде за своје најмилије. Захвалност и награда за њихов труд су њихова срећна, успешна и сложна деца. Али, управо зато – не заборављајте своје родитеље, не заборављајте своје Мајке! Волите их и пазите док су живе, чувајте успомену на њих када их више не буде на свету.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име