Bogatstvo je sačuvati porodicu

0
1235

Iz knjige intervjua Bogoljuba Karića „Snaga Srbije 2“

„Porodica je tvrđava, bedem za nevolju, uteha, radost i mudrost. Tako je bilo kada sam bio siromašan, tako je i sada kad imam milione“

Važno je da nema tajni

Za porodicu je važno da nemamo tajni i da jedni s drugima razgovaramo, da se okupljamo i da poštujemo tradiciju, makar minimum minimuma… Ja znam da je danas 21. vek, da se sve izmenilo, ali ako ne možemo uvek da imamo nedeljni ručak, hajde da ga imamo jednom mesečno, hajde jednom godišnje za slavu da se svi okupimo, za svadbe i skupove gde svi treba da prisustvujemo, bez obzira da li se neko s nekim slaže ili ne, da li ima nekih nesuglasica. Postoje situacije kada moramo svi biti na okupu i jedinstveni.

Lako je razvesti se, bogatstvo je sačuvati svoje

Ljubav i sloga su najvažniji. A stub svega su žene, počev od naše majke Danice, u monaštvu mati Angeline, pa moje Milanke, snaja Hafe, Slavice i Marjane, sestre Olivere i drugih žena u porodici. Milanka i ja se u svemu dogovaramo. Suština dobrog braka je otvorenost, iskrenost i da nema tajni. I sa decom da nema tajni.

Nažalost, ljudi, kad dođu do bogatstva, izgube se. Mali broj njih uspe da ostane na zemlji. Najveći broj njih krene u neke novotarije, neka čuda, pa zaborave i oca i majku, i braću i sestre, i žene svoje, nažalost. Zato je mnogo razvoda brakova tih bogatih i popularnih ličnosti. Lako je razvesti se. A naprotiv, pravo bogatstvo je ako sačuvate to svoje što imate, to svoje srce i tu decu. E, tu pomaže vera u Boga, pomaže crkva i tradicija.

Ako  pozove neko iz porodice…

Upravo te vrednosti koje smo poneli iz Peći mi čuvamo i danas i to je naše najveće bogatstvo. Nije novac najveće bogatstvo, nego ta ljubav i sloga i zajedništvo koje negujemo. To je najvažnije. Evo kako mi to čuvamo: mame se trude da rade sa decom i da svako dete nađe nešto u čemu se ostvaruje. Ja znam da mnoge porodice nemaju tu mogućnost da se majke posvete deci, jer su roditelji na poslu, rade i muž i žena, možda po ceo dan. Ali jednu stvar, koja je kod nas, može da se poštuje: može da bude šta god, ako pozove neko iz porodice, tog trenutka prestaje sve, moraš da se javiš, da odvojiš vreme i da vidiš o čemu se radi.

Od žena sve zavisi

U kabinetu su i albumi sa fotografijama naše porodice, a na zidu je Milankina fotografija. Njena fotografija je moja ikona. Mi muškarci, Balkanci, Srbi, uvek hoćemo da budemo u prvom planu, a prava istina je da su one, naše žene, te od kojih sve zavisi. Treba da padnemo na kolena pred našim ženama, zbog svega kroz šta one prolaze u svom životu. A ipak, posle tolike borbe da budemo ravnopravni, još uvek su žene u drugom planu. I zato ja gde god mogu ističem svoju ljubav, svoju suprugu.

Pokvarićeš i naše žene

Kad je Milanka u Peći počela da vozi kola, i moji u kući su me pitali: „Da li ti znaš šta se priča o ženama koje voze kola?“ Onda su mi i prijatelji govorili: „Pokvarićeš i naše žene. Ti nisi svestan šta radiš“. Pa onda, kad Milanka ode u hotel Metohija da popije piće sa društvom iz gimnazije… To je bila takva osuda. Neverovatne su razlike između onog vremena i danas, za pedeset godina.

Temelj porodičnog biznisa

Dug je i trnovit put do mesta među 100 najboljih svetskih kompanija. Počeli smo od porodične garaže u Peći, gde smo osnovali prvu privatnu fabriku za poljoprivredne alate „Kosovo univerzum”, do osnivanja prve privatne banke, osiguranja, televizije, univerziteta, građevinske kompanije i mobilne telefonije. Porodične kompanije u Srbiji mogu biti primer ekonomskog razvoja zemlje, da mladi ostaju zaposleni u Srbiji sa svojom porodicom. Najveće svetske ekonomije počivaju na porodičnim kompanijama. Mi smo najbolji primer za to.

Dakle, ne samo da smo udarili temelje porodičnom biznisu u Srbiji, već smo otvorili vrata Evrope. Ali, svesni smo kroz koje teškoće Srbija sada prolazi – od spoljnih i unutrašnjih pritisaka. I izlaz vidimo u ekonomskom razvoju, u naučnom razvoju, u školovanju na drugačiji način od sadašnjeg, u stvaranju uslova da svako živi od svog rada a ne od humanitranih akcija, jer svoj na svome je ostvarenje čoveka i kao ličnosti, a to je i moj san da Srbija bude zemlja koja će uz veliku industriju sa istom pažnjom razvijati porodični biznis i porodične farme.

Naslednici već uključeni u poslove

Naši naslednici se školuju i obučavaju sa namerom da ostanu u porodičnom biznisu. Mi činimo sve da oni svoju budućnost prepoznaju u porodičnoj kompaniji, ali uvek ima onih koji sebe vide u drugim oblastima i mi ih podržavamo u njihovom izboru. Naši naslednici su i sada uključeni u sve poslove BK Grupe. Oni stasaju u dostojne naslednike. I nema straha da neće biti uspešni kao mi sada, jer su mnoge njihove ideje već ugrađene i u sadašnje poslove. A na njima je da razmišljaju kuda će i kojim putem ići kroz deset godina, jer oni bolje nego mi razumeju svoju generaciju i sve novo što menja svet, što je uostalom i zakonitost opstanka i razvoja sveta. Mi smo svojim naslednicima obezbedili odličan temelj porodične kompanije plasirajući je u top 100 najuspešnijih na svetu, na njima je da nastave da razvijaju kompaniju i vode je u bolju budućnost savremenih tehnologija i energetske efikasnosti.

Ne zaboravljajte svoje majke

U ovo vreme, u kojem smo svedoci da se uloga porodice sve više narušava i samim tim i ljudsko društvo sve više razara, upravo je zdrava, čvrsta, tradicionalna, majčinskom ljubavlju i brigom natopljena porodica jedina nada da će dobro pobediti zlo i da će ljubav pobediti mržnju. Cela životna priča naše majke, matuške Angeline, i istorija naše velike, složne porodice, koja nije uvek bila laka ni jednostavna, ubeđuje me da bez porodice, bez ljubavi, vaspitanja i tradicije ni čovek ne može da bude Čovek, da ljudi ne mogu da budu Ljudi.

Majke ne očekuju zahvalnost ni nagradu za to što rade za svoje najmilije. Zahvalnost i nagrada za njihov trud su njihova srećna, uspešna i složna deca. Ali, upravo zato – ne zaboravljajte svoje roditelje, ne zaboravljajte svoje Majke! Volite ih i pazite dok su žive, čuvajte uspomenu na njih kada ih više ne bude na svetu.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime