Мади Атамкулов одржао брифинг за представнике медија и стручне јавности Србије

0
794

Амбасадор Казахстана у Србији  Мади Атамкулов одржао је брифинг за представнике локалних медија и стручне јавности Србије.

Догађају су присуствовали представници водећих медија земље домаћина и стручњаци спољнополитичких институција Србије.

Током брифинга, амбаса06дор Републике Казахстан је информисао госте о току припрема за предстојеће ванредне изборе који ће се одржати 19. марта у Казахстану, упознао их са резултатима регистрације партијских листа кандидата за посланике Доњег дома Парламента Републике Казахстан испред седам политичких партија.

Драгомир Ј. Карић, народни посланик и дугогодишљи члан посланичке групе Србије са Казахстаном увек истиче да међупарламентарна сарадња између наше две земље добро развијена и да постоји вишегодишња традиција добрих односа посланичких група пријатељства два парламента. Он је изразио очекивање да ће у наредном периоду бити реализована размена посета делегација две посланичке групе пријатељства.

Екселенција Мади Атамкулов је истакао да је Казахстан ушао у нову еру развоја и да је у току динамичан и свеобухватан процес обнове земље.

„Ови избори ће постати оличење промена које се дешавају у друштву и даће снажан подстицај даљој модернизацији нашег политичког система. Избори за Мажилис и Маслихате биће завршна фаза ресетовања државних институција и испуниће реалним садржајем формулу: „снажан председник – утицајан парламент – одговорна влада“, нагласио је дипломата.

Одржавање ванредних избора условљено је логиком уставне реформе, коју су подржали грађани Казахстана на националном референдуму прошлог јуна. На основу његових резултата, наша земља је прешла на нова, праведнија и конкурентнија правила за формирање представничке гране власти.

Нови модел формирања Мажилиса и маслихата омогућиће потпунију заштиту интереса бирача на националном и регионалном нивоу. Тиме ће се створити повољни услови за даљи развој цивилног друштва.

Од фундаменталног значаја било је увођење рубрике «против свих» у гласачке листиће.

Значајна новина је законско утврђивање квоте од 30% за жене, младе и особе са посебним потребама у расподели посланичких мандата.

Све ове промене ће ојачати политичку конкуренцију и обезбедити отвореност политичког система.

Централна изборна комисија, Генерално тужилаштво, као и домаћи и међународни посматрачи пратиће поштовање законитости, транспарентности и правичности предстојећих избора.

Свим кандидатима и странкама омогућен је равноправан приступ медијима.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име