Madi Atamkulov održao brifing za predstavnike medija i stručne javnosti Srbije

0
345

Ambasador Kazahstana u Srbiji  Madi Atamkulov održao je brifing za predstavnike lokalnih medija i stručne javnosti Srbije.

Događaju su prisustvovali predstavnici vodećih medija zemlje domaćina i stručnjaci spoljnopolitičkih institucija Srbije.

Tokom brifinga, ambasa06dor Republike Kazahstan je informisao goste o toku priprema za predstojeće vanredne izbore koji će se održati 19. marta u Kazahstanu, upoznao ih sa rezultatima registracije partijskih lista kandidata za poslanike Donjeg doma Parlamenta Republike Kazahstan ispred sedam političkih partija.

Dragomir J. Karić, narodni poslanik i dugogodišlji član poslaničke grupe Srbije sa Kazahstanom uvek ističe da međuparlamentarna saradnja između naše dve zemlje dobro razvijena i da postoji višegodišnja tradicija dobrih odnosa poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta. On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti realizovana razmena poseta delegacija dve poslaničke grupe prijateljstva.

Ekselencija Madi Atamkulov je istakao da je Kazahstan ušao u novu eru razvoja i da je u toku dinamičan i sveobuhvatan proces obnove zemlje.

„Ovi izbori će postati oličenje promena koje se dešavaju u društvu i daće snažan podsticaj daljoj modernizaciji našeg političkog sistema. Izbori za Mažilis i Maslihate biće završna faza resetovanja državnih institucija i ispuniće realnim sadržajem formulu: „snažan predsednik – uticajan parlament – odgovorna vlada“, naglasio je diplomata.

Održavanje vanrednih izbora uslovljeno je logikom ustavne reforme, koju su podržali građani Kazahstana na nacionalnom referendumu prošlog juna. Na osnovu njegovih rezultata, naša zemlja je prešla na nova, pravednija i konkurentnija pravila za formiranje predstavničke grane vlasti.

Novi model formiranja Mažilisa i maslihata omogućiće potpuniju zaštitu interesa birača na nacionalnom i regionalnom nivou. Time će se stvoriti povoljni uslovi za dalji razvoj civilnog društva.

Od fundamentalnog značaja bilo je uvođenje rubrike «protiv svih» u glasačke listiće.

Značajna novina je zakonsko utvrđivanje kvote od 30% za žene, mlade i osobe sa posebnim potrebama u raspodeli poslaničkih mandata.

Sve ove promene će ojačati političku konkurenciju i obezbediti otvorenost političkog sistema.

Centralna izborna komisija, Generalno tužilaštvo, kao i domaći i međunarodni posmatrači pratiće poštovanje zakonitosti, transparentnosti i pravičnosti predstojećih izbora.

Svim kandidatima i strankama omogućen je ravnopravan pristup medijima.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime