Egipat obeležio Dan državnosti – BLISKE VEZE SA SRBIJOM SEŽU DALEKO U PROŠLOST

0
2886

Dan državnosti Egipta obeležen je prijemom u beogradskom Narodnom muzeju. Pozivu ambasadora Amr Alguvejlija da prisustvuju svečanosti odazvale su se brojne javne ličnosti.

Događaj su svojim dolaskom, između ostalih, uveličali Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, ministri Nebojša Stefanović i Zoran Đorđević, a ambasador je u svom govoru istakao da postoje mnoge ideje na polju informacionih tehnologija da se javnosti u Srbiji prikažu egipatski antikviteti kroz virtuelnu stvarnost.

On je pozdravio inicijativu Narodnog muzeja da jedan odeljak posveti „Beogradskoj mumiji“ što predstavlja model kulturne saradnje dve države, a gosti su obišli pomenuti eksponat i upoznali se s njegovim istorijatom.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom, čestitajući nacionalni praznik podsetio je na reči predsednika Aleksandra Vučića „da Srbija na Balkanu, a Egipat na Bliskom istoku i afričkom kontinentu dele odgovornost za stabilnost tih regiona što je još jedna tačka za jačanje odnosa dveju zemalja“.

Karić je naglasio da diplomatski odnosi datiraju još iz vremena rane vladavine kralja Petra I Karađorđevića, da su posebno razvijani kroz Pokret nesvrstanih, a da su danas na putu da dostignu zavidan nivo prevashodno u oblasti turizma a sve više i ekonomije, pogotovo nakon što je Srbiji omogućeno da ponovo izvozi pšenicu na teritoriju najvećeg svetskog uvoznika tog poljoprivrednog proizvoda.

U prilog sveobuhvatnijoj saradnji ide i to što je ponovo uspostavljena direktna linija između Beograda i Kaira, a između Srbije i Egipta postoji mogućnost bližeg povezivanja u svim oblastima počevši od privrede, preko sporta i kulture, pa do zajedničkih projekata u oblasti građevinarstva i informacionih tehnologija.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime