Египат обележио Дан државности – БЛИСКЕ ВЕЗЕ СА СРБИЈОМ СЕЖУ ДАЛЕКО У ПРОШЛОСТ

0
2966

Дан државности Египта обележен је пријемом у београдском Народном музеју. Позиву амбасадора Амр Алгувејлија да присуствују свечаности одазвале су се бројне јавне личности.

Догађај су својим доласком, између осталих, увеличали Маја Гојковић, председница Народне скупштине, министри Небојша Стефановић и Зоран Ђорђевић, а амбасадор је у свом говору истакао да постоје многе идеје на пољу информационих технологија да се јавности у Србији прикажу египатски антиквитети кроз виртуелну стварност.

Он је поздравио иницијативу Народног музеја да један одељак посвети „Београдској мумији“ што представља модел културне сарадње две државе, а гости су обишли поменути експонат и упознали се с његовим историјатом.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Посланичке групе пријатељства са Египтом, честитајући национални празник подсетио је на речи председника Александра Вучића „да Србија на Балкану, а Египат на Блиском истоку и афричком континенту деле одговорност за стабилност тих региона што је још једна тачка за јачање односа двеју земаља“.

Карић је нагласио да дипломатски односи датирају још из времена ране владавине краља Петра И Карађорђевића, да су посебно развијани кроз Покрет несврстаних, а да су данас на путу да достигну завидан ниво превасходно у области туризма а све више и економије, поготово након што је Србији омогућено да поново извози пшеницу на територију највећег светског увозника тог пољопривредног производа.

У прилог свеобухватнијој сарадњи иде и то што је поново успостављена директна линија између Београда и Каира, а између Србије и Египта постоји могућност ближег повезивања у свим областима почевши од привреде, преко спорта и културе, па до заједничких пројеката у области грађевинарства и информационих технологија.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име