Bajram Šerif Mubarek Olsun *FOTO/VIDEO

0
2119

Muslimani u Srbiji danas slave jedan od dva najveća praznika u Islamu – Kurban bajram ili praznik žrtve.

Praznik traje četiri dana, a kao žrtva se prinosi ovca ili goveče, što znači približavanje Bogu, približavanjem ljudima.

Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Običaj je da se meso od kurbana deli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović rekao je na svečanom bajramskom prijemu koji je u nedelju uveče priređen u porti Bajrakli  džamije da je u teškim vremenima potrebno da jedni drugima damo ruku jer u životu nema ničeg prečeg od zajedništva.

Sead Nasufović je istakao da mu je drago što prijemu prisustvuju predstavnici predsednika i premijera Srbije, ministri, ambasadori i predstavnici SPC-a.

„Moja molitva Bogu jeste da svet vidi kako je velik ovaj grad i kako ste vi veliki kao ljudi što ste nas počastili da večeras u ovom zajedništvu dočekamo nama najvažniji dan u životu“, poručio je Nasufović.

Prijemu su prisustvovali, između ostalih, ministri Mladen Šarčević i Aleksandar Vulin, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije, SPC-a, članovi Izvršnog odbora Glavnog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE-BK Miloš Vučinić i Jadranka Tasić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime