Andrejčenko: Za Belorusiju je Srbija ključni partner na Balkanu

0
2147

244491Za Belorusiju je Srbija ključni partner na Balkanu. Ovo mišljenje je izrazio predsednik Predstavničkog doma Narodne skupštine Belarusije Vladimir Andrejčenko tokom sastanka sa predsednikom Narodne skupštine (Parlament) Republike Srbije Majom Gojković.

Vladimir Andrejčenko je rekao da se bilateralni odnosi između zemalja u razvoju temelje na prijateljstvu, poverenju, uzajamnom poštovanju i da u tome izuzetnu ulogu imaju predsednici dve države. „U Belorusiji se sa velikim poštovanjem i simpatijama odnose prema vašoj zemlji, ljudima, tako da danas nemamo nikakve barijere, razlike u ciljevima i mnogo aktivnije se razvija saradnja u svim oblastima. Proslavili smo 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i ja želim da kažem da je Srbija danas naš najvažniji, ključni partner na Balkanu „- rekao je on.

244487Govornik je skrenuo pažnju na veoma aktivnu saradnju između dve zemlje u međunarodnim organizacijama. „.. Mi koordiniramo naš rad u ovim organizacijama i pružamo jedni drugima podršku u Ujedinjenim nacijama. Takođe bih da spomenem našu saradnju u okviru Parlamentarne skupštine OEBS-a. Danas OEBS-om predsedava Srbija, i predsedava veoma uspešno“, – rekao je Vladimir Andrejčenko. On je takođe podsetio da će u bliskoj budućnosti (u julu) biti održano u 24. zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Finskoj gde će učestvovati i beloruska delegacija. Pored toga, u jesen ove godine u Belorusiji će biti održani predsednički izbori. „Nadamo se da će se u okviru Parlamentarne skupštine OEBS-a i OEBS-a u celini formirati pozitivan stav prema ovim izborima. Naša zemlja će ih održati u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i u skladu sa svim načelima međunarodnog izbornog zakonodavstva.“, – Rekao je predsednik Predstavničkog doma.

244486Vladimir Andrejčenko je takođe uveren da su beloruske poslanici i senatori spremni za ozbiljno partnerstva i komunikaciju, kao potragu za novim mogućnostima za poboljšanje saradnje između Belorusije i Srbije. „Naravno, nas interesuje još mnogo aktivnija saradnja u oblasti trgovine i ekonomije, i ovo je danas tokom sastanka sa vama više puta naglasio predsednik naše zemlje,“ – rekao je on. Pored toga, rekao je Andrejčenko, Belorusija je zainteresovana za razvoj investicione saradnje, saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i drugim oblastima“ Dakle, mi u potpunosti podržavamo prethodne dogovore i želimo da se kao rezultat ovih razgovora napravi plan rada i plan akcije koje treba preduzeti u bliskoj budućnosti. Oni će imati za cilj da se razvije saradnja u svim oblastima od obostranog interesa „, -. rekao je on, dodajući da je planirano da se, kao rezultat ove posete, potpiše memorandum o saradnji.

244492Zauzvrat, predsednica srpskog parlamenta izrazila je nadu da će njena poseta Belorusiji dati dodatni podsticaj razvoju bilateralnih odnosa. Maja Gojković je primetila da u poslednjih nekoliko godina dve zemlje jačaju politički dijalog na visokom i najvišem nivou. Između ostalog, ona je pozvala Vladimira Andrejčenka da poseti Skupštinu Srbije.

Bilateralni međuparlamentarni dijalog je intenziviran nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji 2012. godine. Rezultat toga je formiranje grupe prijateljstva sa Belorusijom (prvi put u poslednjih 12 godina).u januaru 2013. godine u srpskom parlamentu. U novom sastavu Skupštine formirana je grupa prijateljstva sa Belorusijom koju čine 57 poslanika a predsednik ove poslaničke grupe je Dragomir J. Karić . Grupu za saradnju sa Skupštinom Srbije u Narodnoj skupštini Belorusije predvodi predsednik Stalnog komiteta za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost, Vladimir Senko.

244493Maje Gojković se nalazi u poseti Belorusiji od 8 do 10. Juna na poziv šefova komora Narodne skupštine Belorusije. Ovo je prva poseta čelnika parlamenta u istoriji bilateralnih odnosa dve zemlje.

Predsednici parlamenata Belorusije i Srbije potpisali su danas Memorandum o saradnji između Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Belorusije.

244533Dokument su potpisali predsednik Narodne skupštine Belarusije Mihail Mjasnikovič, predsednik Predstavničkog doma Narodne skupštine Belarusije Vladimira Andrejčenko i predsednika Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime