Андрејченко: За Белорусију је Србија кључни партнер на Балкану

0
2158

244491За Белорусију је Србија кључни партнер на Балкану. Ово мишљење је изразио председник Представничког дома Народне скупштине Беларусије Владимир Андрејченко током састанка са председником Народне скупштине (Парламент) Републике Србије Мајом Гојковић.

Владимир Андрејченко је рекао да се билатерални односи између земаља у развоју темеље на пријатељству, поверењу, узајамном поштовању и да у томе изузетну улогу имају председници две државе. „У Белорусији се са великим поштовањем и симпатијама односе према вашој земљи, људима, тако да данас немамо никакве баријере, разлике у циљевима и много активније се развија сарадња у свим областима. Прославили смо 20 година од успостављања дипломатских односа и ја желим да кажем да је Србија данас наш најважнији, кључни партнер на Балкану „- рекао је он.

244487Говорник је скренуо пажњу на веома активну сарадњу између две земље у међународним организацијама. „.. Ми координирамо наш рад у овим организацијама и пружамо једни другима подршку у Уједињеним нацијама. Такође бих да споменем нашу сарадњу у оквиру Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Данас ОЕБС-ом председава Србија, и председава веома успешно“, – рекао је Владимир Андрејченко. Он је такође подсетио да ће у блиској будућности (у јулу) бити одржано у 24. заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Финској где ће учествовати и белоруска делегација. Поред тога, у јесен ове године у Белорусији ће бити одржани председнички избори. „Надамо се да ће се у оквиру Парламентарне скупштине ОЕБС-а и ОЕБС-а у целини формирати позитиван став према овим изборима. Наша земља ће их одржати у складу са националним законодавством и у складу са свим начелима међународног изборног законодавства.“, – Рекао је председник Представничког дома.

244486Владимир Андрејченко је такође уверен да су белоруске посланици и сенатори спремни за озбиљно партнерства и комуникацију, као потрагу за новим могућностима за побољшање сарадње између Белорусије и Србије. „Наравно, нас интересује још много активнија сарадња у области трговине и економије, и ово је данас током састанка са вама више пута нагласио председник наше земље,“ – рекао је он. Поред тога, рекао је Андрејченко, Белорусија је заинтересована за развој инвестиционе сарадње, сарадње у области образовања, науке, културе и другим областима“ Дакле, ми у потпуности подржавамо претходне договоре и желимо да се као резултат ових разговора направи план рада и план акције које треба предузети у блиској будућности. Они ће имати за циљ да се развије сарадња у свим областима од обостраног интереса „, -. рекао је он, додајући да је планирано да се, као резултат ове посете, потпише меморандум о сарадњи.

244492Заузврат, председница српског парламента изразила је наду да ће њена посета Белорусији дати додатни подстицај развоју билатералних односа. Маја Гојковић је приметила да у последњих неколико година две земље јачају политички дијалог на високом и највишем нивоу. Између осталог, она је позвала Владимира Андрејченка да посети Скупштину Србије.

Билатерални међупарламентарни дијалог је интензивиран након парламентарних и председничких избора у Србији 2012. године. Резултат тога је формирање групе пријатељства са Белорусијом (први пут у последњих 12 година).у јануару 2013. године у српском парламенту. У новом саставу Скупштине формирана је група пријатељства са Белорусијом коју чине 57 посланика а председник ове посланичке групе је Драгомир Ј. Карић . Групу за сарадњу са Скупштином Србије у Народној скупштини Белорусије предводи председник Сталног комитета за спољне послове и националну безбедност, Владимир Сенко.

244493Маје Гојковић се налази у посети Белорусији од 8 до 10. Јуна на позив шефова комора Народне скупштине Белорусије. Ово је прва посета челника парламента у историји билатералних односа две земље.

Председници парламената Белорусије и Србије потписали су данас Меморандум о сарадњи између Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Белорусије.

244533Документ су потписали председник Народне скупштине Беларусије Михаил Мјасникович, председник Представничког дома Народне скупштине Беларусије Владимира Андрејченко и председника Народне скупштине Србије Маја Гојковић.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име