Amerikanci obeležili Dan nezavisnosti

0
2084

Ambasador SAD u Srbiji, NJ.E. Majkl Kirbi priredio je prijem povodom najznačajnijeg američkog praznika 4. jula – Dana nezavisnosti, na kojem je izjavio da su Amerikanci i Srbi izgradili trajno prijateljstvo tokom Prvog svetskog rata i poručio da će Vašington nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

Ambasador Kirbi je, u obraćanju zvanicama, primetio da se u poslednje vreme, povodom obeležavanja 100. godišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, mnogo raspravlja o događajima koji su doveli do izbijanja tog rata. „Raspravu prepuštam istoričarima. Sa američke tačke gledišta, Srbi i Amerikanci su izgradili duboko i trajno prijateljstvo dok smo se borili da prevladamo sve nevolje i pobedimo u ratu“, rekao je on.

Podsećajući da Četvrti jul obeležava ideju vladavine naroda, uz političke i ekonomske slobode, poštovanje ljudskih prava i vladavinu zakona, američki ambasador je naveo da i „srpski prijatelji“ naporno rade kako bi stvorili snažnu demokratiju u Srbiji. „Danas u svetu postoje i drugi modeli upravljanja državom, ali je Srbija izabrala demokratiju. Ovogodišnji izbori su svedočanstvo te odluke“, rekao je Kirbi.

IMG-20140703-WA0001

„Srećan Dan nezavisnosti! Neka odnosi između Srbije i Amerike budu još dublji i neka rastu i napreduju“, poručio je ambasador Kirbi na kraju govora.

Prijemu u rezidenciji američkog ambasadora prisustvovao je veliki broj zvanica: predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, poglavar SPC Irinej, Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom, guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, narodni poslanici, Dubravka Filipovski, Milanka Karić, Ivan Bauer, privrednici, uključujući vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, predstavnici diplomatskog kora i javnog života.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime