Американци обележили Дан независности

0
2110

Амбасадор САД у Србији, Њ.Е. Мајкл Кирби приредио је пријем поводом најзначајнијег америчког празника 4. јула – Дана независности, на којем је изјавио да су Американци и Срби изградили трајно пријатељство током Првог светског рата и поручио да ће Вашингтон наставити да подржава Србију на њеном европском путу.

Амбасадор Кирби је, у обраћању званицама, приметио да се у последње време, поводом обележавања 100. годишњице од избијања Првог светског рата, много расправља о догађајима који су довели до избијања тог рата. „Расправу препуштам историчарима. Са америчке тачке гледишта, Срби и Американци су изградили дубоко и трајно пријатељство док смо се борили да превладамо све невоље и победимо у рату“, рекао је он.

Подсећајући да Четврти јул обележава идеју владавине народа, уз политичке и економске слободе, поштовање људских права и владавину закона, амерички амбасадор је навео да и „српски пријатељи“ напорно раде како би створили снажну демократију у Србији. „Данас у свету постоје и други модели управљања државом, али је Србија изабрала демократију. Овогодишњи избори су сведочанство те одлуке“, рекао је Кирби.

IMG-20140703-WA0001

„Срећан Дан независности! Нека односи између Србије и Америке буду још дубљи и нека расту и напредују“, поручио је амбасадор Кирби на крају говора.

Пријему у резиденцији америчког амбасадора присуствовао је велики број званица: председник Србије Томислав Николић, први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, поглавар СПЦ Иринеј, Престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом, гувернерка Народне банке Јоргованка Табаковић, народни посланици, Дубравка Филиповски, Миланка Карић, Иван Бауер, привредници, укључујући власника Делта холдинга Мирослава Мишковића, представници дипломатског кора и јавног живота.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име