Ambasadoru Belorusije uručen počasni doktorat Alfa BK Univerziteta (FOTO/VIDEO)

0
2300


U prostorijama Alfa BK Univerziteta održano gostujuće predavanje NJ. E. Vladimira Čuševa, ambasadora Belorusije u Republici Srbiji, na temu „Belorusija u odnosima sa Srbijom i svetom“. Tom prilikom Njegovoj Ekselenciji uručen je i počasni doktorat Alfa BK Univerziteta.

„Velika je čast za porodicu Karić i za BK Univerzitet što je danas ovde veliki prijatelj Srbije, Vladimir Nikolajevič Čušev sa svojom suprugom. Hvala vam što ste izdvojili vreme za nas i došli da održite predavanje za naše studente i naše prijatelje. Ovaj univerzitet je prvi osnovan u jugoistočnoj Evropi, a njegov vizionar Bogoljub Karić je na vreme shvatio šta treba našoj Srbiji i našoj zemlji. Treba joj obrazovanje koje je nužno isto kao i hleb. Mi smo doneli odluku na Savetu da zamolimo sve ambasadore u Beogradu i druge predstavnike diplomatskih misija i javne ličnosti da budu naši gosti i svojim predavanjem otkriju nam drugačiji svet kakav mi nismo znali ili barem do sada nismo znali“, rekao je Dragomir J. Karić, narodni poslanik Republike Srbije.


Zatim se prisutnima obratio i rektor Alfa Univerziteta i obrazložio ovu odluku:

„Kada smo osnovani kao Univerzitet, ideja našeg osnivača i velikog vizionara, Bogoljuba Karića, bila je da se uvek povezujemo sa najboljima i mi smo ostali tome dosledni. Zato je Senat doneo odluku da Vladimiru Čuševu dodelimo počasni doktorat Alfa BK Univerziteta. Alfa porodica danas postaje bogatija za još jednog člana na koga nam mogu svi pozavideti. Meni je kao rektoru pripala izuzetna čast da mu poželim dobrodošlicu“, rekao je Slavko Vukša, rektor Alfa BK Univerziteta.

Nakon uručenja počasnog doktorata ambasador Čušev se zahvalio na ukazanoj časti, a potom i otpočeo svoje predavanje na temu „Belorusija u odnosima sa Srbijom i svetom“.

„Dirnut sam veoma ovim odlikovanjem i ovo je poseban trenutak u mom životu“, rekao je Čušev.

Narodni poslanik, Dragomir J. Karić, koji je i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Srbije sa Belorusijom, primio je od ambasadora diplomu ambasade Belorusije zbog velikog doprinosa u razvoju bileteralne saradnje dveju zemalja. U znak zahvalnosti Dragomir J. Karić poklonio je ambasadoru knjigu „Narodni običaji u Srba“ i još jednom čestitao na počasnom doktoratu.

„Bilateralni politički odnosi Srbije i Belorusije su na najvišem političkom nivou, što se ogleda i u međusobnim posetama najviših državnih zvaničnika“, rekao je Čušev na početku svog predavanja.

Prema njegovim rečima, dobre političke odnose još ne prate privredni odnosi. U tom smislu, on očekuje da će mapa puta poboljšati ekonomsku razmenu. Kako je ambasador Belorusije najavio, mapa puta će biti potpisana prilikom posete predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Minsku početkom naredne godine.

Do sada je potpisano 45 međudržavnih sporazuma o saradnji, napomenuo je Čušev. Ambasador kaže da se saradnja u oblasti nauke ogleda i kroz saradnju privatnih i državnih univerziteta sa univerzitetima u Belorusiji.

Belorusija, kao zemlja osnivač UN, radi na multipolarnom svetu, dok u odnosu sa EU želi ravnopravan dijalog.

„Radimo na tome da Evropa bude bez granica“, dodao je Čušev.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime