Амбасадору Белорусије уручен почасни докторат Алфа БК Универзитета (ФОТО/ВИДЕО)

0
2524


У просторијама Алфа БК Универзитета одржано гостујуће предавање Њ. Е. Владимира Чушева, амбасадора Белорусије у Републици Србији, на тему „Белорусија у односима са Србијом и светом“. Том приликом Његовој Екселенцији уручен је и почасни докторат Алфа БК Универзитета.

„Велика је част за породицу Карић и за БК Универзитет што је данас овде велики пријатељ Србије, Владимир Николајевич Чушев са својом супругом. Хвала вам што сте издвојили време за нас и дошли да одржите предавање за наше студенте и наше пријатеље. Овај универзитет је први основан у југоисточној Европи, а његов визионар Богољуб Карић је на време схватио шта треба нашој Србији и нашој земљи. Треба јој образовање које је нужно исто као и хлеб. Ми смо донели одлуку на Савету да замолимо све амбасадоре у Београду и друге представнике дипломатских мисија и јавне личности да буду наши гости и својим предавањем открију нам другачији свет какав ми нисмо знали или барем до сада нисмо знали“, рекао је Драгомир Ј. Карић, народни посланик Републике Србије.


Затим се присутнима обратио и ректор Алфа Универзитета и образложио ову одлуку:

„Када смо основани као Универзитет, идеја нашег оснивача и великог визионара, Богољуба Карића, била је да се увек повезујемо са најбољима и ми смо остали томе доследни. Зато је Сенат донео одлуку да Владимиру Чушеву доделимо почасни докторат Алфа БК Универзитета. Алфа породица данас постаје богатија за још једног члана на кога нам могу сви позавидети. Мени је као ректору припала изузетна част да му пожелим добродошлицу“, рекао је Славко Вукша, ректор Алфа БК Универзитета.

Након уручења почасног доктората амбасадор Чушев се захвалио на указаној части, а потом и отпочео своје предавање на тему „Белорусија у односима са Србијом и светом“.

„Дирнут сам веома овим одликовањем и ово је посебан тренутак у мом животу“, рекао је Чушев.

Народни посланик, Драгомир Ј. Карић, који је и председник Посланичке групе пријатељства Србије са Белорусијом, примио је од амбасадора диплому амбасаде Белорусије због великог доприноса у развоју билетералне сарадње двеју земаља. У знак захвалности Драгомир Ј. Карић поклонио је амбасадору књигу „Народни обичаји у Срба“ и још једном честитао на почасном докторату.

„Билатерални политички односи Србије и Белорусије су на највишем политичком нивоу, што се огледа и у међусобним посетама највиших државних званичника“, рекао је Чушев на почетку свог предавања.

Према његовим речима, добре политичке односе још не прате привредни односи. У том смислу, он очекује да ће мапа пута побољшати економску размену. Како је амбасадор Белорусије најавио, мапа пута ће бити потписана приликом посете председника Владе Србије Александра Вучића Минску почетком наредне године.

До сада је потписано 45 међудржавних споразума о сарадњи, напоменуо је Чушев. Амбасадор каже да се сарадња у области науке огледа и кроз сарадњу приватних и државних универзитета са универзитетима у Белорусији.

Белорусија, као земља оснивач УН, ради на мултиполарном свету, док у односу са ЕУ жели равноправан дијалог.

„Радимо на томе да Европа буде без граница“, додао је Чушев.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име