Stav Kazahstana u odnosu na Kosovo i Metohiju se zasniva na načelima UN

0
1058

„Stav Kazahstana u odnosu na Kosovo i Metohiju se zasniva na načelima UN i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država u njihovim međunarodno priznatim granicama. Spremni smo da podržimo svako mišljenje u okviru koga je moguće postići sporazum dve strane“, poručila je Guljzana Karagusova (Gulzhana Karagusova), predsednica Odbora za budžet i finansije Parlamenta Republike Kazahstan u razgovoru sa potpredsednikom Narodne skupštine prof. dr Vladimirom Marinkovićem.

Sastanku su prisustvovali Anar Žailganova (Anar Zhailganova), član Odbora za budžet i finansije Parlamenta Republike Kazahstan i Dragomir Karić, član PGP sa Kazahstanom.

Ona je istakla da je njena zemalja otvorena za intenziviranje saradnje sa Srbijom, posebno imajući u vidu niz potpisanih i ratifikovanih sporazuma, među kojima je i onaj o slobodnoj trgovini. Karagusova je navela da je Kazahstan posebno zainteresovan za razvijanje saradnje u oblasti energetike, ali i prerađivačke industrije.

Takođe, ona je ovu priliku iskoristila da uruči zvaničan poziv predsednika Parlamenta Kazahstana predsednici Narodne skupštine za učešće na Četvrtom sastanku predsednika parlamenata evroazijskih zemalja, koji će se održati u septembru ove godine u Astani i koji će okupiti preko 80 zemalja učesnica.


Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković ocenio je odnose dveju zemalja kao tradicionalno prijateljske, koji se mogu dalje unaprediti kroz politički dijalog na najvišem nivou.

Poseban doprinos unapređenju parlamentarne saradnje dala je poseta predsednice Narodne skupštine Kazahstanu, ali i rad PGP sa Kazahstanom u srpskom parlamentu, koja je jedna od najbrojnijih poslaničkih grupa prijateljstva, što govori o zainteresovanosti narodnih poslanika za saradnju i unapređenje odnosa dve države.


Marinković je ocenio da postoje brojne mogućnosti za saradnju, posebno ekonomsku, imajući u vidu da dve zemlje nisu dovoljno iskoristile sve svoje potencijale u tom smislu.

Članovi Poslaničke grupa prijateljstva sa Kazahstanom razgovarali su, u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom Kazahstana o sveukupnim bilateralnim odnosima dve zemlje.

Član PGP sa Kazahstanom, narodni poslanik Dragomir Karić poželeo je dobrodošlicu delegaciji Kazahstana i istakao da dve zemlje vežu pre svega bratski i prijateljski odnosi puni međusobnog razumevanja. Ukazao je na podatak da je Poslanička grupa prijateljstva sa Kazahstanom jedna od brojnijih u parlamentu, koju čini 77 narodna poslanika. Karić je u razgovoru istakao značaj saradnje u oblasti kulture i dodao da je ekonomska saradnja solidna i da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje.

U razgovoru su učestvovali i narodni poslanici Vera Jovanović i Srbislav Filipović koji su tom prilikom ukazali na prijateljske odnose dve zemlje i ocenili da se razmenom poseta parlamentaraca mogu dodatno unaprediti međuparlamentarni odnosi i pospešiti saradnja u oblasti trgovine i ekonomije.


Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović pozdravio je delegaciju Kazahstana i tom prilikom ukazao na višedecenijske dobre odnose dveju zemalja, o čemu svedoče i uzajamne posete visokih zvaničnika. Upoznao je delegaciju sa spoljnopolitičkim ciljevima Srbije ističući da je glavni cilj naše države članstvo u EU, dobri odnosi sa Republikom Kinom, Rusijom i SAD, kao i rešavanje pitanja Kosova i Metohije.


Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Obradović je upoznao sagovornike sa podatkom da je Srbija do sada otvorila 16 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva zatvorena.
On se zahvalio Kazahstanu na čvrstom stavu po pitanju podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, što govori o tome da Kazahstan poštuje principe međunarodnog prava i osnovnih načela Ujedinjenih nacija.

Guljzana Karagusova (Gulzhana Karagusova), predsednica Odbora za budžet i finansije Parlamenta Republike Kazahstan u razgovoru sa članovima PGP navela da je njena zemlja otvorena za inteziviranje saradnje sa Srbijom, o čemu svedoči i niz potpisanih i ratifikovanih sporazuma iz raznih oblasti, među kojima je i Sporazum o slobodnoj trgovini. Iznela je stav da će Kazahstan ostati dosledan po pitanju nepriznavanja tzv. Kosova i da smatra da je dijalog jedini ispravan put da se pitanje Beograda i Prištine reši.


POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime