General Mekenzi: U Srebrenici nije bilo genocida

0
960

U organizacji srpskog ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Kanade u Beogradu na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je debata „Osvrt na srpsko-kanadske odnose i savezničke veze“.

Svoje viđenje njihove geneze kroz istoriju s posebnim osvrtom na početak devedestih izneo je Luis Mekenzi, penzionisani kanadski general, komandant Sektora Sarajevo u okviru UNPROFOR-a u Jugoslaviji 1992. godine.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, koji je 1992. postavljen za prvog počasnog konzula Kazahstana u Kanadi, upitao je generala šta se to promenilo u odnosu Kanade prema Srbiji pa je priznala tzv. Kosovo i svojevremeno podržavala secesionizam jugoslovenskih republika što je dovelo do krvavih sukoba, podsećajući ga da su se Srbi i Kanađani i u Prvom i u Drugom svetskom ratu borili se na istoj strani kao saveznici. Karić je rekao i da Srbija, odnosno Jugoslavija, nikad nije blagonaklono gledala na pokušaje Kvebeka da se otcepi od Kanade i zapitao je da li je srpska dijaspora zaista bez uticaja na kanadske političare da ne donose pogrešne odluke.

General Mekenzi je rekao da će na pitanja odgovoriti, ali sa vojničkog apsekta i istakao da su srpski vojnici među najhrabijim na svetu.

– Srpska dijaspora je divna za druženje, ali što se tiče lobiranja nije dovoljno efikasna. Uzmimo primer Srebrenice. Ako govorimo o genocidu, prva stvar koju uradiš je da pobiješ sve žene jer su one te koje reprodukuju nov život, daju nova potomstva. U slučaju Srebrenice znamo šta se desilo. Žene i deca su stavljeni u autobuse i izvezeni su izvan tog područja u Tuzlu. U meorijalnom centru su sahranili ljude koji su ginuli u borbama i te leševe su posle koncentrisali na jednom mestu. Nažalost, lobiranje je jedna veština i umetnost. Zato pokušatjte da angažujete što veći broj vaših pametnih i mudrih ljudi koji bi mogli da osmisle dobru marketinšku kampanju koja bi mogla da odbrani ove teze – rekao je Mekenzi.

Na debati su učestvovali i prof. dr Ljiljana Marković, v.d. dekana Filološkog fakulteta, ambasador dr Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za dijasporu MSP, i Jelka Aćimović, članica Kola srpskih sestara iz Montreala.

rpt

Pristnima su se obratili i Brajan Malruni, bivši, 18. po redu, predsednik kanadske vlade i njegova supruga Mila Malruni Pivnički, dobitnica Viteza svetosavskog pacifizma srpske diplomatije. Oni su pozvali srpske studente da se jave na konkurs za dodelu 300 stipendija koje daje kanadski Institut za upravljanje i istakli da su za osnivanje ove visokobrazovne ustanove koja će školovati buduće lidere u raznim oblastima prikupili 100 miliona dolara.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime