Амбасадор Чешке: Бићемо добар партнер Србији ка њеном путу у ЕУ

0
2142

Амбасада Чешке приредила је пријем поводом обележавања 101. године од настанка самосталне државе Чехословачке 28. октобра 1918. године и 30 година од „плишане револуције“ која је започела 17. новембра 1989. године и којом је свргнут комунистички режим.

Позиву амбасадора Томаша Кухте одазвале су се бројне званице међу којима и народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Чешком у Народној скупштини Србије.

rpt

– Република Чешка је од 1989. године када се ослободила комунистичке диктатуре прешла дуг пут. Успешно је савладала прелаз на тржишну економију и извршила процес приватизације и реституције. Успела је да у миру федерацију са Словачком подели у две независне државе. Захваљући новоизграђеним демократским институцијама обе државе су постале чланице НАТО и ЕУ. Данас је Чешка једна од економски најпросперитетнијих држава у Европи – рекао је у свом говору амбасадор Кухте.

Он је истакао да је у Србији у дипломатској мисији нешто више од годину дана.

rpt

– Поносан сам што смо успели да ојачамо односе са овом лепом земљом. Осим низа билатералних посета на свим нивоима, организовали смо и много догађаја економског и културног карактера чији је циљ продубљивање зближавања два народа. Жалим да истакнем спремност Чешке да подржи Србију у европским интеграцијама. Уверен сам да с нашим искуствима и познавањем локалног менталитета који је нама Чесима веома близак можемо бити веома користан партнер за Србе који се налазе на путу који смо ми недавно прошли.

Подсетимо, приликом недавне посете Србији председник Чешке Милош Земан рекао је да ће поставити питање на састанку уставних власти у Прагу да ли је могуће да његова земља повуче признање тзв. Косова.

Занимљиво је подсетити и да су медији писали како су новија истраживања открила да је до проглашења самосталне Чехословачке државе дошло, назовимо то, грешком. У Прагу је на огласној табли тог 28. новембра 1918. била истакнута вест да је министар спољних послова Аустроугарске гроф Андраши послао ноту америчком председнику Вилсону са захтевом за мир. Грађани су то протумачили погрешно, односно као капитулацију, и масовно су изашли на улице цепајући заставе Аустроугарске и тражећи самосталну Чехословачку. Национални лидери су знали да ће бити створена прилика за самосталност, али су и сами били изненађени таквом лавином дешавања. Они који су се затекли у Прагу 28. октобра прогласили су стварање Чехословачке, а човек најзаслужнији у борби за самосталност и потоњи први председник Чехословачке Томаш Масарик је са лидером Словака Миланом Штефаником тада био у иностранству где су радили на стварању заједничке државе. И за крај још ваља напоменути да је Масарик у то време светом путовао са пасошем Краљевине Србије.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име