Vulin: Srbija dobila od Belorusije četiri aviona „MIG-29“ / Prijem povodom Dana Oružanih snaga

0
2780

Ambasada Republike Belorusije u Republici Srbiji i služba vojnog atašea pri ambasadi održali su prijem povodom Dana branilaca domovine i oružanih snaga Republike Belorusije.

Prijemu su prisustvovali ministar odbrane u Valdi Srbije Aleksndar Vulin , načelnik Generalštaba, kao i generali i oficiri Vojske Srbije, predstavnici vojno-diplomatskog kora, ličnosti iz politički života, počasni konzuli Belorusije u Srbiji i Makedoniji, ratni veterani.

Nakon intoniranja himni dve države  prisutnima se obratio ambasador NJ.E. Valerij Briljov istakavši  da se sa poštovanjem odnosi prema  ljudima  koji brane i štite  svoju otadžbinu, svoju domovinu. Njegova velika želja je da nikad ni jedan vojnik, ni jedan civil ne vidi  ratne strahote i užase bombardovanja.

Izaslanik odbrane pukovnik Ivan Berezovski naglasio je da mu je izuzetno drago što  svoju 101. godišnjicu po prvi put proslavlju u Srbiji.  Srbija  i Belorusija imaju dobre prijateljske odnose. 

Tokom prijema održan je razgovor ambasadora Republike Belorusije u Srbiji Valerija Briljova sa Ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vulinim i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem.

Ministar Vulin visoko je ocenio tempo razvoja bilateralnih odnosa Belorusije i Srbije u protekloj godini. Istaknuto je da je saradnja u vojno-tehničkoj sferi prešla na nov kvalitetniji nivo.

Oružane snage Republike Belorusije su formirane 1992. godine na ostacima nekadašnje Sovjetske armije koja je bila stacionirana na teritoriji Beloruske Sovjetske Socijalističke Republike. Transformacija nekadašnje sovjetske armije je završena do 1997. godine, a broj vojnika je smanjen za 30.000. Oružane snage deluju u okviru Ministarstva odbrane i podeljene su u tri roda: kopnena vojska, vazduhoplovstvo i specijalne jedinice. Glavnokomandujući oružanih snaga je predsednik države.

Svi punoletni mladići imaju obavezu redovnog služenja vojnog roka i oni ujedno čine rezervni sastav Vojske Belorusije (vojni rok traje 12 meseci za visokoobrazovane regrute, dok za ostale traje 18 meseci).  Status profesionalnih vojnika imalo je 2001. godine 12.000 pripadnika Oružanih snaga Belorusije.  Godine 2005. je za potrebe odbrambenih snaga izdvojeno 1,4% ukupnog BDP-a. Iako Belorusija ne izražava interese ka budućem članstvu u NATO-u, ipak učestvuje u nekim NATO programima poput Partnerstva za mir (od 1995), a takođe pruža i podršku misiji ISAF u Avganistanu. Od 1992. godine članica je Organizacije kolektivne bezbednosti zajedno sa još 6 bivših država Sovjetskog Saveza.

Postoji pet vrsta trupa: kopnene sile, vazduhoplovne i vazdušne odbrane, specijalne operativne snage, transportne trupe i teritorijalne sile. Snaga Oružanih snaga od 1. marta 2016. godine je 64.932. Od toga 14.502 oficira, 6.850 oficira, 25.671 vojnika i vodnika, 3.502 kadeta i 16.407 civilnog osoblja. Broj specijalnih terminalnih snaga je 120 00 vojnih. Beloruske oružane snage imaju veliku oklopnu grupu. Od marta 2016. godine, trupe su imale 602 tenkova, 886 pešadijskih borbenih vozila, 192 oklopnih brodova i više od 200 aviona i helikoptera. 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime