Вулин: Србија добила од Белорусије четири авиона „МИГ-29“ / Пријем поводом Дана Оружаних снага

0
3180

Амбасада Републике Белорусије у Републици Србији и служба војног аташеа при амбасади одржали су пријем поводом Дана бранилаца домовине и оружаних снага Републике Белорусије.

Пријему су присуствовали министар одбране у Валди Србије Алексндар Вулин , начелник Генералштаба, као и генерали и официри Војске Србије, представници војно-дипломатског кора, личности из политички живота, почасни конзули Белорусије у Србији и Македонији, ратни ветерани.

Након интонирања химни две државе  присутнима се обратио амбасадор Њ.Е. Валериј Бриљов истакавши  да се са поштовањем односи према  људима  који бране и штите  своју отаџбину, своју домовину. Његова велика жеља је да никад ни један војник, ни један цивил не види  ратне страхоте и ужасе бомбардовања.

Изасланик одбране пуковник Иван Березовски нагласио је да му је изузетно драго што  своју 101. годишњицу по први пут прослављу у Србији.  Србија  и Белорусија имају добре пријатељске односе. 

Током пријема одржан је разговор амбасадора Републике Белорусије у Србији Валерија Бриљова са Министром одбране Републике Србије Александром Вулиним и начелником Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковником Миланом Мојсиловићем.

Министар Вулин високо је оценио темпо развоја билатералних односа Белорусије и Србије у протеклој години. Истакнуто је да је сарадња у војно-техничкој сфери прешла на нов квалитетнији ниво.

Оружане снаге Републике Белорусије су формиране 1992. године на остацима некадашње Совјетске армије која је била стационирана на територији Белорускe Совјетскe Социјалистичкe Републикe. Трансформација некадашње совјетске армије је завршена до 1997. године, а број војника је смањен за 30.000. Оружане снаге делују у оквиру Министарства одбране и подељене су у три рода: копнена војска, ваздухопловство и специјалне јединице. Главнокомандујући оружаних снага је председник државе.

Сви пунолетни младићи имају обавезу редовног служења војног рока и они уједно чине резервни састав Војске Белорусије (војни рок траје 12 месеци за високообразоване регруте, док за остале траје 18 месеци).  Статус професионалних војника имало је 2001. године 12.000 припадника Оружаних снага Белорусије.  Године 2005. је за потребе одбрамбених снага издвојено 1,4% укупног БДП-а. Иако Белорусија не изражава интересе ка будућем чланству у НАТО-у, ипак учествује у неким НАТО програмима попут Партнерства за мир (од 1995), а такође пружа и подршку мисији ИСАФ у Авганистану. Од 1992. године чланица је Организације колективне безбедности заједно са још 6 бивших држава Совјетског Савеза.

Постоји пет врста трупа: копнене силе, ваздухопловне и ваздушне одбране, специјалне оперативне снаге, транспортне трупе и територијалне силе. Снага Оружаних снага од 1. марта 2016. године је 64.932. Од тога 14.502 официра, 6.850 официра, 25.671 војника и водника, 3.502 кадета и 16.407 цивилног особља. Број специјалних терминалних снага је 120 00 војних. Белоруске оружане снаге имају велику оклопну групу. Од марта 2016. године, трупе су имале 602 тенкова, 886 пешадијских борбених возила, 192 оклопних бродова и више од 200 авиона и хеликоптера. 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име