Венци ослободиоцима Београда и палим црвеноармејцима

0
2191

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележен је полагањем венаца на Споменик ослободиоцима Београда. Одата је и почаст на гробљу погинулих бораца совјетске Црвене армије.

Венце су положили представници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, удружења која негују традиције ослободилачких ратова, као и представници амбасаде Русије, Белорусије, Азарбејџана и Украјине.
IMG_6042

Приликом полагања венца на Споменик ослободиоцима Београда амбасадор Русије Александар Чепурин, рекао да је “Бесмртни пук“ одржан први пут у Сибиру, а да је циљ сећање на страдале. Он је навео и да се ове године „Бесмртни пук“ одржава не само у Русији, већ и у Паризу и Вашингтону.
IMG_5955

“То је важно сећања на прошлост. Када имамо уважење према прецима, ка историји, победама тада ћемо имати и бољу будућност“, рекао је Чепурин.

Амбасадор Белорусије Владимир Чушев честитао је дан заједничке и велике победе и поручио да овај рат не сме да се понови на нашим просторима.

„Ово је веома значајан дан у нашој историји, освојили смо тешку победу над највећим злом као што је фашизам. Част ми је и задовољство да будем овде са ветеранима који су дали свој велики допринос заједничкој победи“, истакао је амбасадор Белорусије.
IMG_5971

Полагању венаца присуствовао је и Драгомир Ј. Карић који је истакао да данас, на симболичан начин, у име своје земље, породице, Народне скупштине Србије, као почасни конзул Белорусије, одао пошту палим борцима, додавши да се моли Богу да се оваква трагедија никада не понови.

„Ово је најважнији дан у животу сваког од нас, и да није било овог дана, ко зна како би све данас изгледало. Са поносом, тугом и носталгијом, данас одајемо пошту настрадалим, погинулим, борцима, који су нештедећи себе и свој живот бранили и ослободили не само Београд, већ и добар део бивше Југославије“, истакао је Карић и изразио наду да ће данашња омладина учити на примерима ових бораца, и да ће својим примерима показати лојалност и храброст према својој земљи.

IMG_6012

Државну манифестацију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је рекао да је Србија пре 71 годину била на правој страни на страни победника.

IMG_6017

Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату председник Србије Томислав Николић положио је данас венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

Николић је у Спомен књигу написао:

„Србија можда више од других с правом обележава овај дан као свој. Све наше битке, буне, устанци, ратови, били су борба за слободу земље и народа. Било је и биће. Такве синове и кћери рађа ова наша Србија“.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име