Устоличен епископ славонски

0
2319

Његова светост патријарх српски Иринеј у суботу је, на Сабор Светих новомученика јасеновачких, у храму Свете Тројице у Пакрацу, у присуству највиших званичника Српске и Србије, у трон епископа славонских увео владику липљанског Јована, викарног епископа патријарха српског. У Пакрац је дошао И министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, изасланик председника Србије, Јасмина Митровић Марић, шеф канцеларије за вере Милета Радојевић, саветник премијера Братислав Петковић И народни посланици Драгомир Ј. Карић И Миодраг Линта, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

Устоличењем новог епископа враћена је нада малобројним пакрачким и славонским Србима, који су у историји небројно пута страдали и испаштали, да за њих долазе нека боља времена.

Са доласком владике дошло је време обнове у рату уништених и спаљених храмова и домова у овој, како је патријарх назвао, страдалничкој епархији, у којој је хрватска војска починила етнички и духовни геноцид!

– Епархија славонска је мученичка и страдалничка. Народ ове епархије је кроз историју протериван и убијан. Овде је убијено 19.000 српске деце. Молимо се данас за све јасеновачке и недужне жртаве из протеклог рата. Овде су уништене и спаљене многе светиње, али живот није. Владика ће помоћи да ово што је спаљено и уништено поново обновимо – поручио је патријарх српски Иринеј после устоличења 26 епископа славонског.

Долазак новог епископа је почетак темељне духовне обнове Епархије славонске која је стара три века.

– Срби су на овом подручју масовно страдали од ‘41. до 45, као и од ‘91. до ‘95. Овде је живот много пута уништаван, али никада није уништен. Пакрачки и славонски Срби носе свој крст. Од данас ће то ношење крста изгледати другачије! Обновићемо храмове и епархију – поручио је владика Јован. – Охрабрен сам кад видим препун храм у Пакрацу у коме је започета обнова.

Православни верници из Српске, Србије, Хрватске, Црне Горе и дијаспоре од јутра су пристизали пакрачком храму. На храму испуцали вањски зидови од оштећења у рату. Унутрашњост цркве без фресака. Зидине окречене у бело. У току је обнова светиње која је први пут била уништена у Другом светском рату. Спаљена је и у протеклом рату.

Преко пута храма зидине уништеног владичиног двора. Рушевине на све стране. Спаљени црквени објекти око храма. Ипак, верници окупљени у и око светиње. Моле се за све убијене пакрачке Србе. Око 285 их је убијено у акцији хрватске војске „Бљесак“, а 15.000 их је тада протерано са вековних огњишта.

Сада у Пакрацу живи свега 1.300 Срба. Национална су мањина. Положај пакрачких Срба је веома тежак. Углавном је реч о старијим и незапосленим људима. Слика малобројних пакрачких Срба заправо је слика стања укупне српске популације у Хрватској. У овој земљи пре рата је живело око 580.000 Срба, а сада их има око 180.000.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име