Укидање виза са Јерменијом побољшаће економску и привредну сарадњу

0
2180

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић састала се са председником Народне скупштине Јерменије Араратом Мирзојаном, који борави у дводневној посети нашој земљи.

Ово је други сусрет председника два парламента у кратком временском периоду, пошто је гост из Јерменије у октобру предводио делегацију на изузетно успешно организованом 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду.

Гојковићева је истакла да Србија и Јерменија имају интерес за унапређење свеукупне билатералне сарадње, а томе у прилог иде и данашње потписивање Меморандума о разумевању.

– Желим посебно да се захвалим Републици Јерменији што показује велико разумевање за важно питање за Републику Србију а то је свакако питање положаја Косова и Метохије, и што нису признали самопроглашену независност тог дела територије Србије. Посебно је важно што Јерменија у међународним телима не гласа противно интересима Србије, а Србија зна да цени овај пријатељски став – рекла је председница Скупштине и додала:

– Србија је отворила амбасаду у Јерменији и очекујемо да то учини и Јерменија у Београду. Одлуком Влада Србије и Јерменије укинуте су визе за носиоце обичних пасоша, а оно што ће свакако унапредити економску сарадњу је Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом чија је чланица и Јерменија.

Мирзојан се захвалио на топлој добродошлици и истакао да се придаје велики значај сарадњи између две скупштине пријатељских земаља и оценио улогу Парламентарних група пријатељства као посебно важну. Додао је да су српски и јерменски народ повезани историјским и пријатељским везама, да сарадња сеже далеко у прошлост и да су у многим тешким временима показивали разумевање и саосећање једни према другима.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Јерменијом у Народној скупштини Србије је нагласио да је ова посета још једна знак да две државе имају одличне односе и да успешно развијају политичку, дипломатску, економску, културну сарадњу што много значи за оба народа:

– Укидање виза веома је значајно за повећање размене како у области привреде и пољопривреде тако у области туризма. Јерменска дијаспора је доста велика у Србији и активно је укључена у све поре нашег друштвеног живота. Мени је веома драго да су се одлично адаптирали и да су Србију прихватили као своју другу домовину. На нама је да развијамо још више превасходно економску сарадњу што је председница Скупштине Маја Гојковић посебно назначила.

Драгомир Ј. Карић је рекао да ће значајан састанак уваженог госта из Јерменије сутра бити и са председником Србије Александром Вучићем, који је, како истиче, својом државничком политиком и ангажовањем умногоме допринео да се односи између две државе подигну на највиши ниво.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име