Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije: Cene nafte i gasa treba da budu iste u Srbiji i Rusiji

0
817

Na poslednjoj sednici predsedništva Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije u Beogradu, kojom je presedavao predsednik udruženja Bogoljub Karić, pored aktuelne tematike intenziviranja investicionih ulaganja u razvojne projekte, posebno je potenciran aspekt energetske bezbednosti Republike Srbije u kontekstu aktuelne političke i ekonomske krize izazvane sukobom Ruske Federacije i Ukrajine.

Sve planske investicione kalkulacije koje su u procesu pripreme za lansiranje strateških projekata, koje članice udruženja planiraju u periodu od narednih godinu dana, a koje bi trebalo da obezbede Republici Srbiji više milijardi evra, direktno zavise od stabilnosti snabdevanja naftom i gasom i njihovim cenama na domaćem tržištu. Imajući u vidu izražena težišta unutrašnje i spoljne politike Republike Srbije, obrazložene u nedavnom izlaganju predsednika Aleksandra Vučića, upozoreni smo o prisustvu dodatnih pritisaka i mogućih sankcija prema našoj zemlji, te je predstojeći ciklus dogovaranja cena nafte i gasa sa Ruskom Federacijom od vrhunskog nacionalnog interesa za dalji razvoj i sigurnost Srbije.

Imajući u vidu sve postojeće objektivne okolnosti, koje su do sada omogućavale nesmetano i stabilno snabdevanje naftom i gasom iz Ruske Federacije pod povoljnim uslovima, potreban je dalji kontinuitet u dobijanja potrebnih količina ovih energetnata u narednom periodu. Takođe, i njihova buduća povoljna cena je ključna za dalji nesmetani dinamični i konkurentni razvoj Srbije. Na taj način Republika Srbija ostaje faktor privredne i energetske stabilnosti regiona, a posebno u ovoj političko ekonomskoj situaciji gde je otežano redovno funkcionisanje energentima u svet, Srbija bi omogućila redovno snabdevanje pod istim uslovima građanima i privredi Kosova, što je veoma važno za dalje unapređenje odnosa, relaksacije i stabilnosti Beograda i Prištine.

Jedinstveni stav predsedništva Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije je, da bi količine i cene nafte i gasa za Srbiju morale biti količinski dovoljne i cenovno identične, kao i za privredu i građane Ruske Federacije. Svi međudržavni ugovori koje su do sada sklapale Ruska Federacija i Republika Srbija, su isticali neophodnost potpuno otvorenene saradnje na našim tržištima, bez prepreka za nesmetani i progresivni razvoj obe zemlje. Ovo je upravo momenat, kada je potrebno da Ruska Federacija potvrdi na prijateljski i dugoročni način svoje partnerstvo, i zadovolji potrebe privrede i građana Republike Srbije pod identičnim uslovima koji važe i za njihovu privredu i građane – istakao je predsednik udruženja Bogoljub Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime