Удружење индустријалаца и предузетника Србије: Цене нафте и гаса треба да буду исте у Србији и Русији

0
841

На последњој седници председништва Удружења индустријалаца и предузетника Србије у Београду, којом је преседавао председник удружења Богољуб Карић, поред актуелне тематике интензивирања инвестиционих улагања у развојне пројекте, посебно је потенциран аспект енергетске безбедности Републике Србије у контексту актуелне политичке и економске кризе изазване сукобом Руске Федерације и Украјине.

Све планске инвестиционе калкулације које су у процесу припреме за лансирање стратешких пројеката, које чланице удружења планирају у периоду од наредних годину дана, а које би требало да обезбеде Републици Србији више милијарди евра, директно зависе од стабилности снабдевања нафтом и гасом и њиховим ценама на домаћем тржишту. Имајући у виду изражена тежишта унутрашње и спољне политике Републике Србије, образложене у недавном излагању председника Александра Вучића, упозорени смо о присуству додатних притисака и могућих санкција према нашој земљи, те је предстојећи циклус договарања цена нафте и гаса са Руском Федерацијом од врхунског националног интереса за даљи развој и сигурност Србије.

Имајући у виду све постојеће објективне околности, које су до сада омогућавале несметано и стабилно снабдевање нафтом и гасом из Руске Федерације под повољним условима, потребан је даљи континуитет у добијања потребних количина ових енергетната у наредном периоду. Такође, и њихова будућа повољна цена је кључна за даљи несметани динамични и конкурентни развој Србије. На тај начин Република Србија остаје фактор привредне и енергетске стабилности региона, а посебно у овој политичко економској ситуацији где је отежано редовно функционисање енергентима у свет, Србија би омогућила редовно снабдевање под истим условима грађанима и привреди Косова, што је веома важно за даље унапређење односа, релаксације и стабилности Београда и Приштине.

Јединствени став председништва Удружења индустријалаца и предузетника Србије је, да би количине и цене нафте и гаса за Србију морале бити количински довољне и ценовно идентичне, као и за привреду и грађане Руске Федерације. Сви међудржавни уговори које су до сада склапале Руска Федерација и Република Србија, су истицали неопходност потпуно отворенене сарадње на нашим тржиштима, без препрека за несметани и прогресивни развој обе земље. Ово је управо моменат, када је потребно да Руска Федерација потврди на пријатељски и дугорочни начин своје партнерство, и задовољи потребе привреде и грађана Републике Србије под идентичним условима који важе и за њихову привреду и грађане – истакао је председник удружења Богољуб Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име