U sklopu posete Srbiji, razgovarali o projektima u industrijskoj oblasti

0
2167

Privredna delegacija Belorusije boravi u Srbiji gde je imala sastanke u ministarstvu privrede o trgovinsko-ekonomskoj saradnji kao i ministarstvu unutrašnjih poslova, vezano za buduće projekte, i zajedničku proizvodnju vatrogasnih vozila.

Vladimir Čušev, ambasador Belorusije u Srbiji, istakao je da je mapa puta usaglašena i da će biti potpisana u okviru planirane posete predsednika vlade Srbije Aleksandra Vučića Minsku.

„Ima brojnih pravaca saradnje dve zemlje. Spremni smo da u Novom Sadu razvijemo proizvodnju i sklapanja traktora i autobusa na gas u Kragujevcu i drugih proizvoda zasnovanih na ekološkim gorivima, jer Belorusija zajedno sa Srbijom prati ove trendove da zadovolji standarde euro 6“, istakao je ambasador Čušev.


Saradnja dve zemlje, prema rečima Dragomira J. Karića, narodnog poslanika i predsednika grupe prijateljstva Belorusije i Srbije u Skupštini Srbije, odvija se vrlo dobro, pre svega na političkom planu, gde su odnosi izvanredni, što daje vetar u leđa našim privrednicima.

„Sastaju se predsednici, ministri, sastaće se i premijeri, to će biti istorijski događaj kada će premijer ALeksandar Vučić posetiti Minsk i Beloruisiju, gde će pbiti primljen sa najvišim počasatima. Ako je pre samo pre 7 godina obrt bio 5 miliona evra između dve zemlje ,danas je to 350 miliona i verujem da ćemo ispuniti plan dva predsednika u Minsku da do 2020. godine bude 500 miliona obrta dve zemlje. Juče su imali odlične razgovore kod ministra privrede Gorana Kneževića o ulaganju beloruskih investitora u Petar Drapšin i očekujem da bude sve više ovakve saradnje“, istakao je Karić, predsednik grupe prijateljstva Srbije i Belorusije u Skupštini Srbije.

Dmitri Korčuk, zamenik ministra industrije Belorusije naglašava da dve zemlje aktivno razvijaju odnose u oblati trgovinsko-ekonomskih odnosa.

„U sklopu posete Srbiji, razgovarali smo o projektima u industrijskoj oblasti, postoje dobri izgledi za automobilsku industriju gde smo za narednu godinu isplanirali isporuke i montaže u Srbiji autobusa Minske fabrike automobila, u oblasti proizvodnje traktora. Veoma aktivno razvijamo industrijsku saradnju, i mislim da je zadatak koji su stavili pred nas, naši šefovi država, da se poveća trgovinska razmena na 500 miliona američkih dolara, izvodljiv“.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime