U KENIJI borave poslanici Karić i Obradović predvođeni predsednicom Gojković

0
2472

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković započela je posetu Republici Keniji sastankom sa predsednikom Narodne skupštine Kenije Džastinom Muturijem, na čiji poziv i boravi u poseti ovoj zemlji, prvoj u istoriji odnosa dve države.

U delegaciji Narodne skupštine su i predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović i član grupe prijateljstva sa Kenijom Dragomir Ј. Karić.

Gojković i Maturi su potpisali Memorandum o saradnji između dva parlamenta kojim se institucionalizuje parlamentarna saradnja i otvaraju dodatne mogućnosti za intenzivniju saradnju između odbora, grupa prijateljstva, kao i na multilateralnom nivou.

Gojković je istakla da je ovo istorijska poseta, jer je prva parlamentarna poseta u istoriji naših odnosa, ali i prva uopšte poseta nakon više decenija. Gojković je ukazala da dve države ne samo da imaju istorijske odnose, već prijateljstvo grade i danas i zahvalila Kenija na tome što nikada na međunarodnim forumima ne donosi odluke suprotne interesima Srbije.

Predsednik Narodne skupštine Kenije Džastin Muturi je takođe podsetio da dve zemlje imaju duge istorijske odnose, kao i da je važno da danas ponovo razvijaju te odnose, a prvi korak ka tome je poseta predsednice Skupštine Srbije.

Gojković i Muturi su razgovarali o saradnji i u drugim oblastima od obostranog interesa, kao što su poljoprivreda, informatika, građevinarstvo, obrazovanje, kultura, kao i važnosti borbe protiv terorizma, a Muturi je ukazao da je Kenija, koja je nedavno bila žrtva terorizma, bila i ostala odlučna i rešena da se bori protiv tih pretnji.

Gojković se sastala i sa predsednikom Senata Kenije Kenetom Lusakom.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Keniji, sastala se i sa ministarkom spoljnih poslova Kenije Monikom Džuma.

Na sastanku je istaknuto da je ova poseta potvrdila tradicionalno dobre odnose dve zemlje, koji datiraju još iz vremena sticanja kenijske nezavisnosti i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja, ali i da je istovremeno dala nov podsticaj za svestranu saradnju u narednom periodu.

Gojković i Džuma su ukazale da istorijsko prijateljstvo i podrška obavezuje dve države da unapređuju bilateralne odnose na svim poljima od zajedničkog interesa i u savremenim okolnostima.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име