ПОСЛАНИЦИ У УГАНДИ ! Компаније из Србије да дођу у Уганду и сарађују са компанијама у тој земљи.

0
2738

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која борави у званичној посети Уганди, састала се данас са председником Републике Уганде Јовери Мусевенијем.

У делегацији Народне скупштине су председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић и председник групе пријатељства Скупштине Србије са Угандом Драгомир Карић.

Гојковић је истакла да су билатерални односи традиционално добри, да две земље вежу историјске везе и пријатељски односи, који имају дугу и богату историју и који датирају још из времена стицања независности Уганде и заједничких активности у Покрету несврстаних и нагласила да је важно да и у модерном времену наставимо политику пријатељства коју смо градили 56 година.

Гојковић је захвалила председнику Мусевенију на томе што Уганда не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, и што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и тиме међународно право.

Председник Уганде Јовери Мусевени је рекао да Уганда поштује међународно право и да не може да призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије и такву неправедност.

Мусевени је изразио задовољство због посете председнице Скупштине Србије Уганди и изразио очекивање да ће доћи и до реализације посете председника Србије Александра Вучића овој земљи. Мусeвени је подсетио на односе некадашње Југославије и Уганде и сарадњу у оквиру Покрета несврстаних и напоменуо да су многе компаније у то време учествовале у изградњи путева и фабрика у Уганди, као и да данас у Уганди ради неколико компаније из Србије.

Председник Уганде је нагласио да је данас важно оживети ту сарадњу и позвао компаније из Србије да дођу у Уганду и сарађују са компанијама у тој земљи.

Гојковић је истакла да је Србија спремна да развија сарадњу са Угандом у свим областима, као што су економија, пољопривреда, наменска индустрија, туризам и образовање.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас и са председницом Парламента Уганде Ребеком Кадаге, на чији позив борави у првој званичној посети Уганди у историји односа између две државе.

Гојковић и Кадагa потписале су Меморандум о разумевању између два парламента и истакле да је то показатељ искрене опредељености два парламента да сарадњу институционализује и конкретизује кроз интензивирање контаката одбора, група пријатељства, као и делегација у међународним парламентарним организацијама.

Кадага је прихватила позив председнице Скупштине Србије да дође у посету Србији, а Гојковић је позвала да делегација Парламента Уганде присуствује и годишњем заседању ИПУ у Београду у октобру месецу.


ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име