Србија је потребна Европској унији / Низ састанака са делегацијама парламената из 150 земаља

0
2834

Низом састанака са делегацијама парламената из 150 земаља који у Београду присуствују 141. заседању Интерпарламентарне уније, председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић наставила је са активном промоцијом српске дипломатије.

Разговорима присуствује и народни посланик Драгомир Ј. Карић, који је учествовао и у припремама овог једног од најважнијих догађаја ове године у свету. У престоници Србије од 13. до 17. октобра борави 80 председника националних парламената, 60 потпредседника и више од 2.000 парламентараца.

Током данашњег дана Маја Гојковић, потпредседник Скупштине Верољуб Арсић, председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић, шеф делегације Скупштине Србије на 141. Заседању ИПУ др Владимир Орлић и народни посланик Драгомир Ј. Карић имали су сусрете са председником ПС ОЕБС, председницима и изасланицима парламента Словеније, Мексика, Аустрије, Кувајта, Тајланда, Кине, Кипра, Панафричког парламента, регионалном директорком УНИЦЕФ, генералном директорком Канцеларије УН у Женеви, потпредседником Црвеног крста…

Потпредседник Свекинеског народног конгреса Хао Минђин подсетио је на речи председника НР Кине Си Ђипинга да је Србија један од чврстих пријатеља Кине и додао да сусрети председника Си Ђипинга и председника Србије Александра Вучића доприносе јачању стратешког партнерства и постизању изузетних резултата у области привредне сарадње. Указао је на то да Српски културни центар у Пекингу, као и Кинески културни центар у Београду значајно утичу на културну размену, а приметан је и знатно већи број кинеских туриста.

Председник Државног збора Словеније Дејан Жидан истакао је да је место Србије у европској заједници, те да је Србија потребна европској заједници исто колико је и ЕУ потребна Србији и да је важно подстаћи да процес евроинтеграција буде ефикаснији.

Председница Скупштине Маја Гојковић захвалила Волфгангу Соботки, председнику Парламента Аустрије, на подршци и политици проширења ЕУ коју његова земља води, указујући да је Србија свесна да има још много посла на овом путу, али да је важно да има подршку пријатељских земља попут Аустрије.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име