Srbija je potrebna Evropskoj uniji / Niz sastanaka sa delegacijama parlamenata iz 150 zemalja

0
2745

Nizom sastanaka sa delegacijama parlamenata iz 150 zemalja koji u Beogradu prisustvuju 141. zasedanju Interparlamentarne unije, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković nastavila je sa aktivnom promocijom srpske diplomatije.

Razgovorima prisustvuje i narodni poslanik Dragomir J. Karić, koji je učestvovao i u pripremama ovog jednog od najvažnijih događaja ove godine u svetu. U prestonici Srbije od 13. do 17. oktobra boravi 80 predsednika nacionalnih parlamenata, 60 potpredsednika i više od 2.000 parlamentaraca.

Tokom današnjeg dana Maja Gojković, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović, šef delegacije Skupštine Srbije na 141. Zasedanju IPU dr Vladimir Orlić i narodni poslanik Dragomir J. Karić imali su susrete sa predsednikom PS OEBS, predsednicima i izaslanicima parlamenta Slovenije, Meksika, Austrije, Kuvajta, Tajlanda, Kine, Kipra, Panafričkog parlamenta, regionalnom direktorkom UNICEF, generalnom direktorkom Kancelarije UN u Ženevi, potpredsednikom Crvenog krsta…

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa Hao Minđin podsetio je na reči predsednika NR Kine Si Đipinga da je Srbija jedan od čvrstih prijatelja Kine i dodao da susreti predsednika Si Đipinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića doprinose jačanju strateškog partnerstva i postizanju izuzetnih rezultata u oblasti privredne saradnje. Ukazao je na to da Srpski kulturni centar u Pekingu, kao i Kineski kulturni centar u Beogradu značajno utiču na kulturnu razmenu, a primetan je i znatno veći broj kineskih turista.

Predsednik Državnog zbora Slovenije Dejan Židan istakao je da je mesto Srbije u evropskoj zajednici, te da je Srbija potrebna evropskoj zajednici isto koliko je i EU potrebna Srbiji i da je važno podstaći da proces evrointegracija bude efikasniji.

Predsednica Skupštine Maja Gojković zahvalila Volfgangu Sobotki, predsedniku Parlamenta Austrije, na podršci i politici proširenja EU koju njegova zemlja vodi, ukazujući da je Srbija svesna da ima još mnogo posla na ovom putu, ali da je važno da ima podršku prijateljskih zemlja poput Austrije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime