Sastanak Marinkovića i Karića sa predstavnikom Saveta Federacije Ruske Federacije Aleksejem Puškovim

0
2205

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković, danas je, zajedno sa narodnim poslanikom Dragomirom Karićem, održao sastanak sa predsednikom Privremene komisije za informacionu politiku i saradnju sa medijima Saveta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Aleksejem Puškovim.

Na današnjem sastanku Marinković je naveo da su bilateralni odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou, o čemu govore i zvanični susreti predsednika dveju država, ali da za njima ne zaostaju međusobne posete narodnih poslanika. Potpredsednik je kroz razgovor istakao da „što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju“, odnosno iskoristio je priliku da se Rusiji zahvali na principijelnom stavu po pitanju tzv. nezavisnosti Autonomne pokrajine Kosova i Metohije. Na tu temu Marinković je izrazio i zabrinutost zbog stava pojedinih zemalja članica Saveta bezbednosti, poput Amerike, koja želi da se UN izmesti sa Kosova i Metohije, odnosno da se Unmik povuče iz Autonomne pokrajine. Takođe, Marinković je istakao da Srbija neće ni u kom slučaju uvesti sankcije Rusiji, kao i da će poštovati Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisan između dve zemlje još 2000. godine. Marinković je još dodao da Srbija zahvaljuje Rusiji što podržava strateško opredeljenje evropskih integracija RS.

Puškov je naveo da je prvi put kada je posetio Srbiju u svojstvu predsednika Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije, uvideo da ne postoji niti jedna pretnja koja može da ugrozi odnose dve zemlje, te da se dve zemlje uzajamno podržavaju, odnosno da imaju stratešku alijansu, kada se govori o Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ili Savetu bezbednosti. Puškov je na sastanku iskoristio priliku da govori o razvoju globalne situacije, koja je po njegovom mišljenju ugrožena. Po ovom pitanju govorio je o Americi koja želi da raskine Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisanog između Rusije i Amerike još 1987. godine, a koja predstavlja osnov nuklearne bezbednosti, ne samo pomenutih zemalja, već i cele Evrope. Puškov je istakao da se ovo pitanje mora pokretati na međuparlamentarnim susretima, poput OEBS-a i na Savetu Evrope. Marinković je na to rekao da bilo kakva pretnja primenom sile, nikada nije donela ništa pozitivno, te da je izrazio nadu da će takve izjave ostati samo izjave i da do raskida Sporazuma neće doći.

Na sastanku, sagovornici su razgovarali i o okruglom stolu čije bi se teme ticale bezbednosnih pitanja na Balkanu, a koji bi bio organizovan u Savetu Federacije. Za kraj sastanka Dragomir Karić, kao poznati rusofil, koji gaji izuzetne odnose da Ruskom Federacijom zahvalio se Puškovu i njegovoj supruzi na dolasku, ističući da odnosi dve zemlje ne mogu da propadnu, jer se zasnivaju na duboko ukorenjenim kulturnim, crkvenim, ekonomskim i političkim vezama.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime