Saradnja Srbije i Rusije primer za one koji ne žele sukobe *FOTO/VIDEO

0
2136

IMG_1830U Ambasadi Rusije obeležen je Dan branilaca otadžbine, uz poruku ambsadora Aleksandra Čepurina da odnosi Srbije i Rusije, predstavljaju dobar primer za one koji žele saradnju a ne konfrontaciju i zajednički doprinos budućnosti bezbedne Evrope bez linija razdvajanja.

„Uzajamno delovanje, saradnja ruske i srpske vojske, jačaju korak po korak. Srbija namerava i dalje da se čvrsto pridržava politike neutralnosti, neučešća u vojnim blokovima, izbalansiranih odnosa sa Zapadom i Istokom, što mi je jutros još jednom nedvosmisleno potvrdio premijer Aleksandar Vučić,“ rekao je Čepurin.

Čepurin je rekao da je za Rusiju, isto kao za Srbiju vojska bila, jeste i biće, najvažniji oslonac državnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
IMG_1737

„Naše zemlje imaju bogatu i slavnu istoriju. To je istorija strašnih iskušenja i velikih pobeda. Uvek kada smo bili zajedno, pobeđivali smo. Naši narodi i države postajali su jači. I to je istorijska činjenica,“ rekao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, pretnje bezbednosti, stvaranje sukoba, obojene revolucije, Arapsko proleće, podsticanje terorizma, preusmeravanje ka Evropi tokova izbeglica, „mutan talas dezinformacija“ – sve je to faktički nametanje nove runde suprotstavljanja na relaciji Istok – Zapad.

„Ne sviđaju nam se takozvane, „humanitarne intervencije“. Ne sviđaju nam se pokušaji da se Kosovo progura u međunarodne organizacije ili da se na Srbe stavi žig genocida, da se ucenjuju Haškim tribunalom“ istakao je Čepurin.
IMG_1839

On je naveo da se narednih sedmica očekuje usaglašavanje konkretnih rokova planirane posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji.

„To će biti važan događaj, prirodan, moćan podsticaj rusko-srpskim odnosima.“

Takođe, Čepurin je podsetio da će ruski patrijarh Kiril 9. marta predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću uručiti visoko odlikovanje da će istog dana biti održan sastanak predsednika Srbije i predsednika Rusije.

Prijemu su prisustvovali predsednik Nikolić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutršnjih poslova Nebojša Stefanović, načelnik generalštaba Ljubiša Diković, drugi ministri, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici SPC, bajkeri „Noćni vukovi“, strani vojni atašei i ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije među kojima i Olivera Karić Nedeljkovic i narodni poslanik Dragomir J. Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime