Predizborna kampanja: Bogoljub Karić uz bok Vučiću (KOLUMNA)

0
2196

Jedan od najvećih srpskih biznismena i političar po zahtevu vremena Bogoljub Karić podržava premijera Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića u izbornoj trci za predsednika Srbije. Vreme je pokazalo da je, pored biznisa, Bogoljubu Kariću suđeno da se bavi i politikom.

Svoj raskošni politični talenat Bogoljub je pokazao 2004. godine kada je na predsedničkim izborima dobio značajnu podršku građana. Ne treba zaboraviti da je Bogoljub Karić pre dve decenije bio i ministar i jedan od glavnih ekonomskih lobista Srbije. Uostalom, dobar rejting na srpskoj političkoj sceni “debelo je platio“ 11-godišnjim progonom.

Tih 11 godina Bogoljub Karić je stvarao i gradio po Rusiji i republikama bivšeg SSSR-a. Da je Bogoljub bio ono za šta su ga optuživale vlasti Koštunice i Tadića, nikada ne bi dobijao velike poslove na tržištima Ruske Federacije.

Život daleko od rodne grude nije politički pokolebao Bogoljuba Karića. Sve vreme PSS-BK učestvuje u političkom životu Srbije. Uspešan politički potez su napravili 2012. godine kada su podržali SNS i dvojac Nikolić-Vučić.

Aktuelni politički motiv Bogoljuba Karića da snažno podrži kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije možemo pronaći u reformskom kursu države koji obojca zagovaraju. Naime, svih ovih godina Bogoljub Karić i PSS-BK zdušno se zalažu za strukturne promene u Srbiji, za veće investicije i zapošljavanje kroz porodične kompanije i otvrenost kako prema Istoku, tako i prema Zapadu.

Sve što je Bogoljub Karić imao u planu 2004. godine kao kandidat za predsednika Srbije, to danas realizuje vlada premijera Aleksandra Vučića. Nema sumnje da je Bogoljub Karić u Aleksandru Vučiću prepoznao lidera koji može da doprinese boljitku Srbije u dužem vremenskom periodu. Kada lider prepozna lidera, onda ga ili podržava ili u njemu vidi konkurenta koga treba eliminisati. Bogoljub Karić nije krenuo u negaciju dosadašnjih napora Aleksandra Vučića, već u afirmaciju kroz podršku u kampanji.

I kao što nije ništa očekivao za uzvrat 2012. godine, kada je započeo munjeviti politički uspen Aleksandra Vučića, tako Bogoljub Karić, ništa ne očekuje ni ovoga puta. Iz svih javnih nastupa koje je imao do sada može se zaključiti da mu je jedino važno da se Srbija uspešno reformiše. Bogoljub Karić se sa svojom porodicom pokazao kao ozbiljan graditelj i uspešan lobista za Srbiju u Rusiji, Belorusiji i Kazahstanu. Izvesno je da je porodica Karić visoko cenjena na tržištima Istoka što je potrebno Srbiji. Izbor Aleksandra Vučića za predsednika Srbije samo je u funkciji većeg ugleda Srbije u regionu, EU i Rusiji. Zbog toga je Bogoljub Karić dao punu podršku Aleksandru Vučiću koja se u delu javnosti pogrešno i neobjektivno tumači.

Prethodnih 15 godina Srbija je trošila svoju ekonomsku, ali i nacionalnu supstancu. Sada je vreme za obnovu. U njoj čitava nacija i država treba da učestvuju. Poslovno iskustvo Bogoljuba Karića i politička energija Aleksandra Vučića siguran su pokazatelj da će reforme biti uspešno sporovedene.

Tomislav Kresović, Predrag Prokopljević

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime