Поводом Дана државности код председника Николића (фото)

0
1991

Србија нуди своју јединствену позицију, као једна од ретких држава, ако не и једина у свету која нема непријатеља, као изузетну предност током председавања ОЕБС-у у решавању конфликтних ситуација којима је оптерећено наше доба, истакао је на пријему поводом Дана државности председник Србије Томислав Николић.

У говору на пријему поводом Дана државности Републике Србије, Николић је рекао да Србија свој углед у међународној заједници вишеструко брани и увећава – од храбре, тешке, али једино могуће реформе целокупних државних и друштвених система, изградње и унапређење урушених институција, сварања нових врендосних парадигми, до искрене посвећености дијалога са Приштином и респектабилне спољнополитичке доктрине која почива на чланству у ЕУ као прироитету, али и очувању изузетних односа са државама света са којима нас повезују веће и мање пријатељство, интереси или и једно и друго.

Србија нашег доба, према њеновим речима, свој геостратешки положај види и разуме као своју предност и шансу у сваком смислу – од економског развоја до промотера стабилности у региону на који свет може да рачуна као на партнера посвеценог миру, напретку и развоју добросуседских односа.

„Кућа на сред пута, раскрсница цивилизација, врата између Истока и запада – прате нас ове сталне метафоре, фразе којиа се описује изузетан геостратешки положа Сбрије, један од пресудних историјских разлога да се стално и изнова осваја и контролише наша територија. Па и буку и бес су тада многе државе подигле на Србију због Сретењског устава, није било друго до одбрана њихових интереса који такав Устав угрожава“, објаснио је он дођаући да је Србија у сталним искушенњима од доба великоморавског кнеза Ратислава па све до данашњег дана.

Као што се у Милошево доба по Европи пронео глас о Сретењском уставу, напредном и визионарском, показала је историја, тако се и данас Србија прочула по својим успесима и реформама, али и успесима у спорту културти, по својим младим научницима и шампионима знања.

Доприносећи вековима успону европске и светске културе, која у свој корпус убраја многе знаменитости из Србије, од праисторије, преко средњег века до нашег доба, не ретко предњачећи у постављању вредносних система, Србија је и данас у обавези да сачува и унапреди себе и друге, да и у будухцности уграђује своје име у цивилизацијске тековине ка што је то у своје време, искораком и визијом, учинио Сретењски Устав.

Пријему у Председништву Србије присуствовали су званице из политичког, привредног, културног и верског живота Србије.

Међу гостима, које је председник Србије са својом супругом Драгицом дочекао, били су, између осталих, председник РС Милорад Додик, премијер РС Жељка Цвијановић, патријарх Иринеј, бројни амбасадори.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име