Povodom Dana državnosti kod predsednika Nikolića (foto)

0
1931

Srbija nudi svoju jedinstvenu poziciju, kao jedna od retkih država, ako ne i jedina u svetu koja nema neprijatelja, kao izuzetnu prednost tokom predsedavanja OEBS-u u rešavanju konfliktnih situacija kojima je opterećeno naše doba, istakao je na prijemu povodom Dana državnosti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U govoru na prijemu povodom Dana državnosti Republike Srbije, Nikolić je rekao da Srbija svoj ugled u međunarodnoj zajednici višestruko brani i uvećava – od hrabre, teške, ali jedino moguće reforme celokupnih državnih i društvenih sistema, izgradnje i unapređenje urušenih institucija, svaranja novih vrendosnih paradigmi, do iskrene posvećenosti dijaloga sa Prištinom i respektabilne spoljnopolitičke doktrine koja počiva na članstvu u EU kao priroitetu, ali i očuvanju izuzetnih odnosa sa državama sveta sa kojima nas povezuju veće i manje prijateljstvo, interesi ili i jedno i drugo.

Srbija našeg doba, prema njenovim rečima, svoj geostrateški položaj vidi i razume kao svoju prednost i šansu u svakom smislu – od ekonomskog razvoja do promotera stabilnosti u regionu na koji svet može da računa kao na partnera posvecenog miru, napretku i razvoju dobrosusedskih odnosa.

„Kuća na sred puta, raskrsnica civilizacija, vrata između Istoka i zapada – prate nas ove stalne metafore, fraze kojia se opisuje izuzetan geostrateški položa Sbrije, jedan od presudnih istorijskih razloga da se stalno i iznova osvaja i kontroliše naša teritorija. Pa i buku i bes su tada mnoge države podigle na Srbiju zbog Sretenjskog ustava, nije bilo drugo do odbrana njihovih interesa koji takav Ustav ugrožava“, objasnio je on dođaući da je Srbija u stalnim iskušennjima od doba velikomoravskog kneza Ratislava pa sve do današnjeg dana.

Kao što se u Miloševo doba po Evropi proneo glas o Sretenjskom ustavu, naprednom i vizionarskom, pokazala je istorija, tako se i danas Srbija pročula po svojim uspesima i reformama, ali i uspesima u sportu kulturti, po svojim mladim naučnicima i šampionima znanja.

Doprinoseći vekovima usponu evropske i svetske kulture, koja u svoj korpus ubraja mnoge znamenitosti iz Srbije, od praistorije, preko srednjeg veka do našeg doba, ne retko prednjačeći u postavljanju vrednosnih sistema, Srbija je i danas u obavezi da sačuva i unapredi sebe i druge, da i u buduhcnosti ugrađuje svoje ime u civilizacijske tekovine ka što je to u svoje vreme, iskorakom i vizijom, učinio Sretenjski Ustav.

Prijemu u Predsedništvu Srbije prisustvovali su zvanice iz političkog, privrednog, kulturnog i verskog života Srbije.

Među gostima, koje je predsednik Srbije sa svojom suprugom Dragicom dočekao, bili su, između ostalih, predsednik RS Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović, patrijarh Irinej, brojni ambasadori.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime