Poseta delegacije alžirskog Parlamenta Narodnoj skupštini Srbije SRBIJA I ALŽIR SU BRATSKE ZEMLJE, PRIVREDNA I EKONOMSKA SARADNJA OJAČAĆE ODNOSE

0
2982

Dvodnevnu posetu delegacije Parlamenta Alžira Narodnoj skupštini Srbije obeleželi su susreti sa potpredsednikom Narodne skupštine Veroljubom Arsićem, članovima Odbora za spoljne poslove, članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Alžirom, članovima Fokus grupe za Ciljeve održivog razvoja i predstavnicama Ženske parlamntarne mreže.

Na sastancima su izneti konkretni predlozi za produbljivanje i uspostavljanje još jačih odnosa između dve zemlje čije prijateljstvo datira duboko u prošlost.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je podsetio na bliskost i uzajamnu pomoć dva naroda u vreme Prvog svetskog rata kada su mnogi srpski vojnici poslati u Alžir na oporavak nakon strašne Albanske golgote, kao i na vreme kada je Alžir s kraja pedestih i početkom šezdesetih godina prošlog veka sticao nezavisnost i kada je od tadašnje Jugoslavije imao veliku podršku. Karić je naglasio da dobre odnose između Srbije i Alžira ne može niko da pomuti i ukazao da posebnu pažnju treba posvetiti osnaživanju privredne i ekonomske saradnje. Dodao je da srpski narod izuzetno poštuje narod Alžira, te da predsednik Aleksandar Vučić svojom državničkom politikom umnogome doprinosi da povezanost dve zemlje bude na viskom nivou.

Naura Džafar, članica Senata, koja je sa kolegom Benabrinom Naserom kopredsednik delagicije Alžira, kazala je da su došli u posetu bratskoj zemlji i da su kao predstavnici naroda sa članovima srpskog parlamenta razgovarali o budućoj saradnji u različitim oblastima počev od ekonomije, politike i kulture pa do socijalnih tema. Posebno je istakla da im je boravak ovde omogućio da se upoznaju s napretkom koji je Srbija ostvarila poslednjih godina.

Ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub nedavno je ponovio da njegova država ostaje pri stavu da ne priznaje samoproklamovanu državu Kosovo. On je u Skupštini Srbije nakon sastanka delagacije Parlamenta Alžira sa srpskim kolegama rekao da će obe strane nastojati da doprinesu da se izgrade još čvršći odnosi na novim principima naročito nakon promena koje su se desile u obe zemlje i da je želja da se mnogi ugovori o saradnji obnove uz uvođenje novina i to sve u korist srpskog i alžirskog naroda. Precizirao je da će do kraja godine da se održi sastanak mešovitih komisija dve vlade i će on doprineti da se ojača saradnja na svim nivoima.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime