ПОЧАСТ ПАЛИМ БОРЦИМА: Положени венци на спомен-гробље ослободилаца Београда (видео

0
2122

Поводом 73 године од ослобођења Београда у Другом светском рату, данас су у оквиру спомен комплекса Гробља ослободилаца Београда, венце положили Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Никодијевић, председник Скупштине града Београда, представници Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Руске Федерације, Украјине, Белорусије и Азербејџана у Републици Србији.

Званичне делегације положиле су и венце на Споменик црвеноармејцу и уписале се у спомен књигу, а преживелим борцима свечано су уручене спомен медаље.

Венце на споменик палим борцима Народноослободилачке војске и јединица Црвене армије положили су и бројни грађани који су дошли са заставама, а многи од њих држали су старе фотографије бораца, и црвене каранфиле.

Честитајући Београђанима Дан ослобођења, Никола Никодијевић, председник Скупштине града Београда истакао је да данашњи дан треба да служи на понос свим суграђанима.

„Ово је изузетан датум у нашој историји. На овај дан 1944. године Београд се ослободио од окупације и наш град од тада никада више није био окупиран. Искрено нам је жеља да овај 20. октобар буде последњи дан ослобођења који славимо у историји нашег града. Читава модерна послератна Европа настала је управо на идеји борбе против фашизма и победи у Другом светском рату. Београђани и читава Србија дали су огроман допринос тој борби и заиста не треба да се стидимо данашњег датума. Треба уздигнутог чела да га прослављамо и увек изнова да истичемо да смо били део велике коалиције која је победила највеће зло овога света, а то је фашизам. Протеклих деценија стидљиво смо обележавали овај датум“, рекао је Никодијевић и додао да морамо учити будуће генерације и нове нараштаје о свим последицама фашизма, јер не будемо ли поштовали своју историју, прети нам опасност да се фашизам поново јави.

У делегацији представника амбасада Руске Федерације, Украјине, Белорусије и Азербејџана у Републици Србији, венце на спомен палим борцима и на Споменик црвеноармејцу положио је и Драгомир Ј.Карић, народни посланик и почасни конзул Републике Белорусије у Београду.

„Данас је свечани дан, а 1944. године то је био тужан дан, погинуло је много красноармејаца, совјетских бораца. Сви су били заједно у борби против нацистичке Немачке за ослобођење Београда и Србије и читаве оне Југославије. Желим да истакнем да ова традиција, која се понавља сваке године, је неопходна управо због ових младих људи који су дошли у великом броју данас да поздраве ове генерале, да им честитају, да поздраве борце. То је изузетно важно за будућа поколења. Ми немамо право, нити то савест дозвољава да заборавимо проливену крв наших предака, наших пријатеља, наше браће у вери, свих Словена и свих совјетских бораца, без обзира на веру и религију који су се борили за ослобођење не само Београда и Југославије, него читавог европског континента. Слава им!, изјавио је Драгомир Ј. Карић.

Његова екселенција Валериј Бриљов, амбасадор Републике Белорусије у Републици Србији, истакао је да 20.октобар треба да се памти.

„Ови људи дали су живот за живот људи који сада живе у Београду. Овде леже и совјетски борци. Омладина треба ово да памти. Људи поштују овај дан, знају шта се догодило 20.октобра и то је јако добро. За мене представља понос сваки пут када дођем овде, и увек имам сузу на лицу, изјавио је Његова екселенција Валериј Бриљов.

На гробљу ослободилаца Београда су сахрањена 2.953 борца Народноослободилачке војске Југославије и 976 бораца Црвене Армије.

После вишедневних борби припадници Народноослободилачке војске Југославије помогнути својим совјетским савезницима ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Србије и Југославије и тиме окончали четворогодишњи период његове окупације током кога је страдао велики број Београђана.

У оквиру обележавања Дана ослобођења Београда, на аеродрому Батајница одржава се манифестација приказ „Ослобођење 2017“ на којем грађани могу видети више од 2.200 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 130 различитих возила, 30 авиона и хеликоптера и нове војнике опремљене по концепту „1.500“.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име