Patrijarh Irinej sa poslanstvom Srpske Crkve u Moskvi. Prijemu u čast prisustvovao i Dragomir Karić

0
2579

Na poziv Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije g. Kirila, a povodom desetogodišnjice Pomesnog sabora Ruske Pravoslavne Crkve, kao i njegovog izbora za Predstojatelja Moskovske Patrijaršije, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej boravio je u Moskvi od 28. januara do 3. februara 2019. godine zajedno sa poslanstvom Srpske Pravoslavne Crkve.

Njegova Svetost Patrijarh moskovski i sve Rusije g. Kiril sastao  sa predstojateljem Srpske Pravoslavne Crkve Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Irinejem u Patrijaršijskoj Sinodalnoj rezidenciji u Danilovom stavropigijalnom manastiru u Moskvi. u hramu Hrista Spasitelja služena je Liturgija uz učešće predstojatelja  i predstavnika pomesnih Pravoslavnih Crkava.

U velikoj dvorani Državnog kremaljskog dvorca održana je svečana akademija. Predsednik Ruske Federacije g. Vladimir Putin i Njegova Svetost Patrijarh g. Kiril prisustvovali su svečanom činu, kao i visoke delegacije pomesnih Pravoslavnih Crkava, među kojima su neke predvodili predstojelji tih Crkava.

Poslednjeg dana poste Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej posetio je i crkvu Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla kod Jauskih vrata pri Podvorju Srpske Pravoslavne Crkve u Moskvi

U hramu su Njegovu Svetost Patrijarha Irineja svečano dočekali nastojatelj Srpskog podvorja Episkop moravički Antonije i sveštenici pri crkvi.

Vladika moravički Antonije je pozdravio Njegovu Svetost Patrijarha Irineja u ime sveštenika i parohijana pri Srpskom podvorju. Otpojano je mnogoljetstvije. Patrijarh Irinej je u svom otpozdravu izrazio zahvalnost nastojatelju na gostoprimstvu. U ime Podvorja vladika Antonije je uručio Svjatjejšem Patrijarhu patrijarašku panakamilavku.

Članovi pratnje Svjatjejšeg Patrijarha srpskog Irineja, kao i gosti Srpskog podvorja, učestvovali su u svečanom prijemu u čast Predstojatelja Srpske Crkve. Među zvanicama prijemu su prisustvovli g. Dragomir J. Karić, narodni poslanik u Skupštini Srbije, g. Mihail Iljič, potpredsednik Fondacije Vasilije Veliki, zaposleni u diplomatskoj misiji Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, ambasador dr Slavenko Terzić, ruski i srpski privrednici i javne ličnosti.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime