Откривен барељеф у част Кочи Поповићу

0
2744

IMG_0081

У холу Дома Војске Србије данас је откривен бронзани барељеф са ликом Константина Коче Поповића (1908-1992), генерал-пуковника ЈНА. Спомен-обележје аутора Љубише Манчића, у присуству еминентних званица, открио је дугогодишњи новинар и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

Спомен-обележје у част Кочи Поповићу део је пројекта обележавања значајних јубилеја из српске ослободилачке историје, који је ове године покренуо Медија центар „Одбрана“.

На свечаности, чији су покровитељи СУБНОР Србије и Клуб генерала и адмирала Србије, гостима су се обратили заменик директора МЦ „Одбрана“ потпуковник Зоран Крупеж, председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије генерал-потпуковник у пензији Златоје Терзић и Душан Чукић.

Обележавајући стогодишњицу почетка Првог светског рата и седам деценија победе над фашизмом, данас је симболично одата почаст једном од значајних учесника народноослободилачке борбе, који се истински залагао и веровао у тријумф народа над окупатором. Потпуковник Крупеж истакао је да је пројекат Медија центра „Одбрана“ добар начин „да се одужимо великанима српске историје“.

– Коча Поповић је био пацифиста, ратник, уметник, песник, надреалиста, филозоф, генерал, државник – све помало. Барељеф Коче Поповића још један је у златном низу бронзаних одличја који красе Хол Дома Војске Србије, нагласио је заменик директора Медија центра „Одбрана“.

После откривања спомен-обележја, у Атријуму Дома Војске Србије одржана је трибина „Добровољци у одбрани Србије у Првом светском рату“, коју је организовало Удружење ратних добровољаца од 1912. до 1918.

Према речима генерала у пензији Златоја Терзића, о Кочином војничком путу је лако и тешко говорити – „лако јер има много тога да се каже, а тешко јер је тешко достићи те висине које је он поставио за живота“.

Пре него што је открио барељеф, председник СУБНОР-а навео је да у многим народима, па и у нашем, постоји изрека „никад није касно“.

– Никада није касно за добра дела. Једно добро дело је откривање барељефа Кочи Поповићу, на данашњи дан, Дан слободе нашег Београда, поручио је Чукић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име