Otkriven bareljef u čast Koči Popoviću

0
2635

IMG_0081

U holu Doma Vojske Srbije danas je otkriven bronzani bareljef sa likom Konstantina Koče Popovića (1908-1992), general-pukovnika JNA. Spomen-obeležje autora Ljubiše Mančića, u prisustvu eminentnih zvanica, otkrio je dugogodišnji novinar i predsednik SUBNOR-a Srbije Dušan Čukić.

Spomen-obeležje u čast Koči Popoviću deo je projekta obeležavanja značajnih jubileja iz srpske oslobodilačke istorije, koji je ove godine pokrenuo Medija centar „Odbrana“.

Na svečanosti, čiji su pokrovitelji SUBNOR Srbije i Klub generala i admirala Srbije, gostima su se obratili zamenik direktora MC „Odbrana“ potpukovnik Zoran Krupež, predsednik Izvršnog odbora Kluba generala i admirala Srbije general-potpukovnik u penziji Zlatoje Terzić i Dušan Čukić.

Obeležavajući stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata i sedam decenija pobede nad fašizmom, danas je simbolično odata počast jednom od značajnih učesnika narodnooslobodilačke borbe, koji se istinski zalagao i verovao u trijumf naroda nad okupatorom. Potpukovnik Krupež istakao je da je projekat Medija centra „Odbrana“ dobar način „da se odužimo velikanima srpske istorije“.

– Koča Popović je bio pacifista, ratnik, umetnik, pesnik, nadrealista, filozof, general, državnik – sve pomalo. Bareljef Koče Popovića još jedan je u zlatnom nizu bronzanih odličja koji krase Hol Doma Vojske Srbije, naglasio je zamenik direktora Medija centra „Odbrana“.

Posle otkrivanja spomen-obeležja, u Atrijumu Doma Vojske Srbije održana je tribina „Dobrovoljci u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu“, koju je organizovalo Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918.

Prema rečima generala u penziji Zlatoja Terzića, o Kočinom vojničkom putu je lako i teško govoriti – „lako jer ima mnogo toga da se kaže, a teško jer je teško dostići te visine koje je on postavio za života“.

Pre nego što je otkrio bareljef, predsednik SUBNOR-a naveo je da u mnogim narodima, pa i u našem, postoji izreka „nikad nije kasno“.

– Nikada nije kasno za dobra dela. Jedno dobro delo je otkrivanje bareljefa Koči Popoviću, na današnji dan, Dan slobode našeg Beograda, poručio je Čukić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime