Освештан Поклонички крст у Тополи

0
2742

Освештан Поклонички крст у Тополи

Топола је суботу, 2. август, посветила обележавању стогодишњице Великог рата и успомени на руске и српске јунаке, борце и браниоце својих огњишта. Посветила га је јунацима братских народа, учесницима највећег рата које је до тада човечанство доживело.

Главна церемонија одржана је у кругу Дома здравља „Свети Ђорђе“ где је свештенство Опленачког намесништва освештало пет метара висок Поклонички крст. Управо на овом месту 1914. године налазила се ратна болница у којој су збрињавани рањеници после Церске и Колубарске битке.

Крст је подигао Фонд подршке очувању и развоју источно-хришћанске културе под именом Владимира Храброг из Москве, у сарадњи са Општином Топола, у знак сећања и подсећања поколењима, да се о њима као и нама имао ко старати, а као пре једног века имао се ко и борити и када је требало свој живот зарад свих нас дати.

Свенародном освећењу Поклоничког крста присуствовао је и значајан број званичника, међу којима Амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин, министар у Влади Републике Србије, Велимир Илић, саветник председника Републике за одбрану и безбедност, Милорад Симић, почасни конзул Белорусије, Драгомир Карић, угледни књижевници, историчари и многи други.

Са бине, окупљеном народу из свих крајева наше земље, обратили су се председник општине Топола, Драган Јовановић, Амбасадор Русије,Чепурин, доктор правних наука Сергеј Николајевич Бабурин и Стефан Генић, извршни директор Фонда Владимир Храбри из Москве.

Говорници су истакли жртве које су два народа имала у Првом светском рату. Краљевина Србија изгубила је око 26% становника – 650.000 цивила и 450.000 војника. Остала је без 58% мушкараца. У тим тешким данима, Русија нам се показала највећим пријатељем. Око два милиона Руса пало је у Великом рату. Гинули су и код нас, бранећи српски праг – у одбрани Београда, на битољском ратишту, Солунском фронту, Кајмакчалану, у Кладову и другим ратиштима. Тек када је руски цар Николај ИИ оштро запретио склапањем сепаратног мира са Немцима, савезници су некако решили да пруже помоћ измученој српској војсци и народу. На овај начин, како су рекли, потврђено је вишевековно пријатељство и учвршћена сродност два народа по крви и по вери.

Спомен обележје, Поклонички крст, изграђено је од камена „бела перла“. Дело је руског вајара Александра Јесинског. На предњој страни споменика представљено је Распеће Господа Исуса христа са Пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом. У подножју крста су Свети цар Лазар и Свети цар Николај. На српском и руском језику урезан је текст, са речима Светог Владике Николаја: „Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје“.

 

TOPOLA 081 TOPOLA 043 TOPOLA 045 TOPOLA 052 TOPOLA 073fotografija (1) fotografija

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име