Osveštan Poklonički krst u Topoli

0
2372

Osveštan Poklonički krst u Topoli

Topola je subotu, 2. avgust, posvetila obeležavanju stogodišnjice Velikog rata i uspomeni na ruske i srpske junake, borce i branioce svojih ognjišta. Posvetila ga je junacima bratskih naroda, učesnicima najvećeg rata koje je do tada čovečanstvo doživelo.

Glavna ceremonija održana je u krugu Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ gde je sveštenstvo Oplenačkog namesništva osveštalo pet metara visok Poklonički krst. Upravo na ovom mestu 1914. godine nalazila se ratna bolnica u kojoj su zbrinjavani ranjenici posle Cerske i Kolubarske bitke.

Krst je podigao Fond podrške očuvanju i razvoju istočno-hrišćanske kulture pod imenom Vladimira Hrabrog iz Moskve, u saradnji sa Opštinom Topola, u znak sećanja i podsećanja pokolenjima, da se o njima kao i nama imao ko starati, a kao pre jednog veka imao se ko i boriti i kada je trebalo svoj život zarad svih nas dati.

Svenarodnom osvećenju Pokloničkog krsta prisustvovao je i značajan broj zvaničnika, među kojima Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Čepurin, ministar u Vladi Republike Srbije, Velimir Ilić, savetnik predsednika Republike za odbranu i bezbednost, Milorad Simić, počasni konzul Belorusije, Dragomir Karić, ugledni književnici, istoričari i mnogi drugi.

Sa bine, okupljenom narodu iz svih krajeva naše zemlje, obratili su se predsednik opštine Topola, Dragan Jovanović, Ambasador Rusije,Čepurin, doktor pravnih nauka Sergej Nikolajevič Baburin i Stefan Genić, izvršni direktor Fonda Vladimir Hrabri iz Moskve.

Govornici su istakli žrtve koje su dva naroda imala u Prvom svetskom ratu. Kraljevina Srbija izgubila je oko 26% stanovnika – 650.000 civila i 450.000 vojnika. Ostala je bez 58% muškaraca. U tim teškim danima, Rusija nam se pokazala najvećim prijateljem. Oko dva miliona Rusa palo je u Velikom ratu. Ginuli su i kod nas, braneći srpski prag – u odbrani Beograda, na bitoljskom ratištu, Solunskom frontu, Kajmakčalanu, u Kladovu i drugim ratištima. Tek kada je ruski car Nikolaj II oštro zapretio sklapanjem separatnog mira sa Nemcima, saveznici su nekako rešili da pruže pomoć izmučenoj srpskoj vojsci i narodu. Na ovaj način, kako su rekli, potvrđeno je viševekovno prijateljstvo i učvršćena srodnost dva naroda po krvi i po veri.

Spomen obeležje, Poklonički krst, izgrađeno je od kamena „bela perla“. Delo je ruskog vajara Aleksandra Jesinskog. Na prednjoj strani spomenika predstavljeno je Raspeće Gospoda Isusa hrista sa Presvetom Bogorodicom i Svetim Jovanom Bogoslovom. U podnožju krsta su Sveti car Lazar i Sveti car Nikolaj. Na srpskom i ruskom jeziku urezan je tekst, sa rečima Svetog Vladike Nikolaja: „Od ove ljubavi niko veće nema, da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje“.

 

TOPOLA 081TOPOLA 043TOPOLA 045TOPOLA 052TOPOLA 073fotografija (1)fotografija

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime